IFJ: Slučaj Babčenko ‘nedopustiv’

Međunarodna Federacija novinara (IFJ) istakla je da je inscenirano ubojstvo ruskog novinara, koji se dan kasnije pojavio živ, “nedopustivo” i “neprihvatljivo”, prenosi Reuters. Ukrajinske vlasti su saopćile da je Arkadij Babčenko, 41-o godišnji kritičar ruskog predsjednika i politike Kremlja u Ukrajini i Siriji, ubijen u utorak u svom stanu. Međutim, Babčenko se pojavio u srijedu […]

IFJ: Slučaj Babčenko ‘nedopustiv’

Međunarodna Federacija novinara (IFJ) istakla je da je inscenirano ubojstvo ruskog novinara, koji se dan kasnije pojavio živ, “nedopustivo” i “neprihvatljivo”, prenosi Reuters.

Ukrajinske vlasti su saopćile da je Arkadij Babčenko, 41-o godišnji kritičar ruskog predsjednika i politike Kremlja u Ukrajini i Siriji, ubijen u utorak u svom stanu. Međutim, Babčenko se pojavio u srijedu usred konferencije za novinare o njegovom ubojstvu.

“Arkadij Babčenko je i dalje živ i može da nastavi svoj posao kao novinar kritičar: vijest je izvanredna”, saopćio je Filip Lerut (Philippe Leruth), predsjednik IFJ.

“Međutim, širenjem lažne vijesti o njegovom ubojstvu, ukrajinske vlasti su ozbiljno ugrozile kredibilitet informacija i postoji rizik da njihova kratka komunikacija bude doživljena kao propagandna operacija”, dodao je Lerut.

RSE

About The Author