N1 I AL JAZEERA BALKANS: Sedmica imovine i kadroviranja

Plus sedmice

Al Jazeera Balkans
Prilozi Emira Skenderagića

N1
Prilog Snežane Mitrović o obućarskoj industriji

Minus sedmice

Al Jazeera Balkans
Manje priloga i priča iz BiH

N1
Prilog Tine Jelin Dizdar o “znanstvenom” skupu.

N1 I AL JAZEERA BALKANS: Sedmica imovine i kadroviranja

N1 je imala nešto slabija izdanja nego inače, a Al Jazeera Balkans nastavlja s visokim standardima. Ove su sedmice dominirali prilozi o aktuelnim temama, uz manjak priča

N1: Ni blizu uobičajenog standarda

24. – 30. maj 2018.

POSTOJEĆA IMOVINA I NEPOSTOJEĆI HELIKOPTER: Televizija N1 pratila je priču o imovini BiH u Hrvatskoj koja je usvajanjem izmjena tamošnjeg zakona stavljena na raspolaganje toj zemlji. Već u Dnevniku u 19 od 24. maja (voditelj Darko Savić) ponuđen je dobar uvod u problematiku u prilogu novinarke Marijane Kršo. Informativan te odlično kontekstualiziran u predizbornu kampanju bio je i prilog Vlade Marića 28. maja (voditeljica Emina Pazalja). Kvalitetom se ističe priča Đenane Kaminić (29. maj, voditeljica Ajla Šabanović) o odmaralištima “Đuro Salaj” i “Valter Perić”, u Gradcu na Makarskoj rivijeri, koja pripadaju FBiH odnosno Agenciji za privatizaciju.

Veoma rijetko se dešava da se napravi prilog uz javljanje uživo zbog nečega što se nije desilo. N1 je 28. maja u Dnevniku u 19 imala prilog o padu helikoptera u Bratuncu – koji se nije desio – uz javljanje novinara Amira Krivošije uživo i to nekoliko sati nakon obavijesti iz MUP-a RS da nikakvog pada helikoptera nije bilo. Upitna je svrha slanja reportera na mjesto na kojem se – potvrđeno – ništa nije desilo.

U Dnevniku u 19 je 27. maja (voditeljica Emina Pazalja) bila odlična priča novinarke Snežane Mitrović o fabrici obuće koja posluje u Derventi i Prnjavoru, izvozi za prestižne svjetske brendove te pravi kopačke za sudije na predstojećem Mundijalu. U priči je prikazan razvoj obućarske industrije u BiH, ali i potcrtana činjenica da je konkurentnom čini potplaćenost radnika.

NACIONALISTIČKI A ZNANSTVENI SKUPOVI: Dvadeset šestog maja, Dnevnik u 19 (voditeljica Emina Pazalja) počeo je iscrpnim i preciznim informacijama Tine Jelin Dizdar s konvencije SDA u Sarajevu. Na sličan način je ispraćen skup SDP-a na kojem je kao kandidat za člana Predsjedništva BiH predstavljen Denis Bećirović (27. maj, prilog Aleksandre Tolj). Već sedmicama se u dnevnicima N1 nesrazmjerna pažnja posvećuje kandidiranjima i kadroviranjima u SDA u odnosu na druge stranke. Izuzetak čini prilog Tine Jelin Dizdar (Dnevnik u 19, 24. maja) u kojem su kandidati svih stranaka jednako tretirani.

U Dnevniku u 19 emitiranom 29. maja (voditeljica Ajla Šabanović) bio je prilog Tine Jelin Dizdar o onome što je voditeljica nazvala “promocijom zbornika radova” oko hrvatskog pitanja, a Jelin-Dizdar “znanstveno-stručnim skupom”. Novinarka je potpuno nekritički izvještavala. Osim što nije propitala kako skup s kojeg su poslane ekstremne nacionalističke poruke može biti kvalificiran kao znanstveni, novinarka je propustila i da se kritički postavi prema skandaloznoj činjenici da Davor Boras (u prilogu potpisan kao “rektor hrvatskog sveučilišta”) s govornice priča o (ne)mogućnosti opstanka BiH. Nekritički je posmatrano i “upozorenje” Davorina Rudolfa, koje je ustvari eufemizam za prijetnju kako će građanski koncept jedan čovjek – jedan glas razoriti BiH jer je to “eksploziv”. Na kraju novinarka nije našla za shodno da se kritički osvrne na činjenicu da su autori u tom “znanstvenom” zborniku između ostalih i visokopozicionirani zvaničnici HDZ-a BiH, već je ono što zbornik nudi nazvala “praktičnim naputkom što dalje raditi uz načelo federalizacije, decentralizacije i legitimnog zastupanja”.

Inače, u Dnevniku u 19 od 29. maja (voditeljica Ajla Šabanović) bilo je neočekivano mnogo grešaka za inače visoke standarde ove televizije. Tako je voditeljica istakla da je Ustavni sud FBiH donio odluku prema kojoj bi Srbi trebali biti konstitutivni u tri kantona u FBiH te bi ćirilica i srpski jezik trebali biti “jednakopravni s druga dva jezika”. U prilogu se jasno čuje dio presude koji tretira pitanje negiranja bosanskog jezika, odnosno njegovog nazivanja bošnjačkim, kao i reakcije bošnjačkih predstavnika iz HNK na to.

Po kvaliteti se, u prethodnoj sedmici, ističe prilog Adise Imamović (Dnevnik u 19, 30. maj, voditelj Vlado Marić) o potpisivanju koalicijskog sporazuma DF-a i GS-a. Novinarka je odlično poentirala činjenicu da se stranke lijevog bloka prvo međusobno cijepaju – uz uvrede – a onda ujedinjuju.

Ocjena: 8

AL JAZEERA BALKANS: Zanimljive priče i precizni novinari

24. – 30. maj 2018.

O SUKCESIJI, SUKCESIVNO: Dvadeset petog maja, u Vijestima u 20 (voditeljica Marina Riđić), cijeli blok bio je posvećen problemima nastalim promjenom Zakona o državnoj imovini u Hrvatskoj. Veoma jasno i precizno su objašnjeni dometi hrvatske odluke, njena ograničenja, neaktivnost bh. vlasti i posljedice cijele situacije. U istoj emisiji je bila priča o godišnjici masakra na Tuzlanskoj kapiji. Umjesto uobičajenog priloga, Al Jazeera Balkans je ponudila priču o izbjegavanju odgovornosti Novaka Đukića i to iz – Beograda (novinar Nebojša Grabež). U prilogu su jasno objašnjene pravne strane slučaja. Kvalitet je narušen izborom sugovornika – Dragana Popadića, profesora socijalne psihologije – koji je dao površnu izjavu o kolektivnim i pojedinačnim krivicama, što je postalo opće mjesto distanciranja od jasnog poentiranja odgovornosti nekog režima.

U ovoj sedmici je novinar Emir Skenderagić imao niz odličnih javljanja i priloga. Prvo je bilo nakon konvencije SDA u Vijestima u 20 od 26. maja (voditeljica Jasmina Kos) kada je u veoma kratkom prilogu dao sve detalje izbora. Skenderagić je izvještavao i o skupu SDP-a (Vijesti u 20, 27. maj, voditeljica Marina Riđić) te se kritički osvrnuo na ujedinjenje ljevice i to na odličan način: umjesto komentara dao je samo podatke o cijepanju stranaka lijevog spektra. Odličan prilog – veoma precizan i uz infografike – ovaj je novinar imao i u Vijestima u 20 od 29. maja (voditeljica Dalija Hasanbegović), o odluci Ustavnog suda FBiH da ospori dijelove ustava tri kantona. U istom izdanju vijesti, Arduana Pribinja  napravila je veoma dobar prilog o skidanju pitanja državne imovine u Hrvatskoj sa sjednice Vijeća ministara BiH. Do tančina informativan, ali i dinamičan te lagan za pratiti, ovaj prilog je objasnio sve aspekte slučaja. Posebno je dobro rekapitulirana dvodecenijska nebriga o državnoj imovini van granica BiH, posebno nakon sporazuma o sukcesiji.

Dvadeset osmog maja, u Vijestima u 20 (voditeljica Marina Riđić) bio je odličan blok o suđenju dvojici policajaca u Beogradu za odavanje službenih tajni u slučaju napada na Aleksandra Vučića u Potočarima. Uz mnoštvo činjenica, otvorene su nove perspektive posmatranja cijelog slučaja.

Ipak, u toku ove sedmice je – osim iscrpnih priča o državnoj imovini i stranačkim izborima – malo pažnje posvećeno događajima u BiH, posebno u izdanju emisije od 30. maja.

Ocjena: 10

 

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Dok je televizija N1 ove sedmice imala nešto slabija izdanja nego inače, dotle je Al Jazeera Balkans nastavila s visokim standardima. Začuđujuće, i na N1 i na Al Jazeeri Balkans su dominirali prilozi o aktuelnim temama, uz manjak priča. Izuzetak čini priča novinarke N1 o industriji obuće u Derventi i Prnjavoru.

Dok je Al Jazeera Balkans s nužnom kritičnošću izvještavala o stavovima Dragana Čovića, dotle je N1 u cijelosti i nekritički izvještavala o jednom nacionalističkom skupu koji je sam sebe proglasio znanstvenim i s kojeg su upućene veoma opasne poruke o opstanku države.

Obje televizije su dosljedno pratile priču o pitanju državne imovine u Hrvatskoj. Dok je voditeljica Emina Pazalja u najavi inače dobrog priloga Vlade Marića navela da se radi o imovini vrijednoj 10 milijardi konvertibilnih maraka, dotle je Arduana Pribinja u vrhunskom prilogu utvrdila da se prava vrijednost imovine zapravo i ne zna.

About The Author