(V)LAŽNE VIJESTI: Firma Pronter šit će nove uniforme za Oružane snage BiH

Vješti biznismen Todor Dodik naprosto je nezaustavljiv. Najnoviji poslovni uspjeh su uniforme za Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH

(V)LAŽNE VIJESTI: Firma Pronter šit će nove uniforme za Oružane snage BiH
Foto: Trebinje Live

Republika Srpska poznata je kao poslovni raj zbog transparentnih tenderskih procedura i izvrsnog poslovnog okruženja za sve koji se odluče pokrenuti mali ili veliki biznis. U tome su pretekli čak i Sarajevo, grad nadaleko čuven po transparentnosti, poštenju i neuplitanju politike u biznis. Najbolji primjer je firma Pronter. Čovjek koji stoji iza njenog uspjeha, Todor Dodik, sasvim slučajno nosi isto prezime kao i prvi čovjek Republike Srpske. U biznis je ušao stidljivo, kao skromni proizvođač jabuka, sa zanemarljivim podsticajem od tri, četiri miliona maraka, “da se mali ne bi drogirao”, a danas vodi jedan od vodećih poslovnih kolektiva u ovom entitetu.

Njen djelokrug su kompjuterski poslovi svih boja i dezena, a odnedavno se upustila i u modni biznis. Tačnije – vojni modni biznis. Ovaj uzorni kolektiv dizajnirat će, krojiti, šiti i distribuirati uniforme za Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH. Kako saznaje agencija Fake & Spin, tenderska procedura je završena, najbolja ponuda bila je Pronterova i posao se već smatra zaključenim.

– Otkud mi, nakon IT biznisa, u vojnoj modi? Naša tajna skrivena je u ogromnom radu. U poslu smo 24 sata dnevno, neprestano usavršavamo postojeća i osvajamo nova znanja, tehnologije i vještine – rekao je za RTRS Dodik. – Mi smo grupa fanatika koja je iz svog vokabulara izbrisala riječ “prepreka”. To je za nas tuđica. Ne postoji oblast poslovanja koju nismo u stanju usvojiti za manje od šest mjeseci. Današnji svijet je dinamičan. Ako ste otvoreni za nova saznanja i ako, iznad svega, radite pošteno i transparentno, za vas nema granica. Savjetujem i drugima da probaju otvoriti svoj um. Pogledajte samo moj primjer. Rizikovao sam, krenuo u neizvjesni biznis s jabukama, a vidite gdje sam danas. Ali ponavljam: bez poštenja i transparentnosti ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Dodik dodaje da je vrijeme da se konačno u biznisu izbrišu entitetske granice i da sposobne firme prošire djelovanje i na drugi entitet.

– Nek firme iz Federacije slobodno dođu u Republiku Srpsku. Ovdje ih čekaju izvrsna poslovna klima i fantastična bezbjednosna situacija. Mi smo već krenuli s poslovima na državnom nivou i sjajno se osjećamo. Za one koji se usude, samo nebo je granica.

Poželimo mladom biznismenu da njegov primjer izraste u podsticaj bosanskohercegovačkoj omladini, koja se do sada i previše izležavala, umjesto da slijedi inspirativne pojedince koji imaju inicijativu, a nemaju poslovnog straha. Sretno, Todore.

(Tekst je satiričnog karaktera, a svaka podudarnost s postojećim likovima i imenima je slučajna)

About The Author