RTRS: Slava kod Dodika udarna vijest, otpuštanje 300 radnika u Ljubiji u sredini emisije

Dok je BNTV analitički pristupio informaciji da rudnik ArcelorMittal Prijedor smanjuje proizvodnju i najavljuje otpuštanje 300 radnika, RTRS je imao neke druge prioritete

RTRS: Slava kod Dodika udarna vijest, otpuštanje 300 radnika u Ljubiji u sredini emisije
Foto: 6yka.com

RTRS: Sedmica borbe protiv MAP-a

  1. – 12. maj 2019.

GENERAL UMJESTO ADMIRALA: Nema nedjelje u kojoj se u izvještajima u dnevnicima ne nameće kao pitanje svih pitanja to hoće li ili neće BiH staviti potpis na aktivaciju MAP-a. I to isključivo kako bi se potcrtalo da  je njen entitet Republika Srpska donijela odluku o vojnoj neutralnosti i protivi se  ulasku BiH u NATO. Navodimo izvještaj Gvozdena Šarca, emitovan u Dnevniku 6. maja, o zvaničnoj posjeti BiH komandanta zajedničke komande NATO-a admirala Jamesa Fogga. Tema razgovora s ministricom odbrane BiH bila je i aktivacija MAP-a. U verziji Šarca, „mnogi su se u Sarajevu iznenadili što Marina Pendeš bez saglasnosti Predsjedništva BiH nije stavila svoj potpis na MAP“. Ko su ti mnogi, Šarac nije naveo. No posebno se okomio na komandanta NATO-a nazivajući ga generalom bez navođenja imena. Šarac ističe da se „on uporno zalaže za ulazak BiH u ovu vojnu alijansu“. Pa dodaje: „General se ne obazire na stav RS-a i tvrdi da je RS prvo bila za ulazak u NATO pa sada nije“. Jednako kako se vlasti RS-a sada odriču svoje javno i pismeno date saglasnosti o članstvu u NATO-u, tako to sada čine i novinari Dnevnika RTRS-a u nastojanju da građane uvjere kako to nije istina. I tu nije kraj pa Šarac ističe da „general brani neodbranjivo tvrdeći da NATO djeluje odbrambeno, a ne ofanzivno“. I kao krunski argument za tu svoju tezu podsjeća na bombardovanje položaja vojske bosanskih Srba 1995. godine. Zašto je NATO preduzeo tu vazdušnu akciju i šta joj je sve prethodilo tokom rata u BiH, o tome Šarac ne govori.

ALBANSKA MANJINA U MAKEDONIJI: U vezi s ovim bio je i izvještaj o pobjedi Steve Pendarovskog, kandidata vladajućeg SDSM-DUI, na predsjedničkim  izborima u Sjevernoj Makedoniji. Uredništvo Dnevnika nikada nije ni pokušavalo da prikrije svoju naklonjenost VMRO DPMNE-u, pa je stoga poraz njihove kandidatkinje bio povod za tvrdnje da je „Pendarovskom izbornu pobjedu osigurala albanska manjina“. I da su time ostvareni svi planovi premijera Zorana Zaeva, a prije svega ulazak Zapadne Makedonije u NATO.

Ocjena: 1

BNTV: Vlada se nada da će radnici naći posao kod drugog poslodavca

  1. – 12. maj 2019.

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA: Ekonomija je uzela primat nad politikom pa je u fokusu dnevnika u nedjelji iza nas bila skupština guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, održana u Sarajevu. Gledatelji su podrobno izvještavani o stavovima učesnika, a posebna pažnja posvećena je položaju malih i srednjih preduzeća te kreditu koji je BiH potpisala s EBRD-om za nastavak izgradnje nove dionice koridora 5C.

NOVA OTPUŠTANJA RADNIKA: Kako se loše političke odluke odražavaju na položaj radnika, ilustrovano je kroz primjer odluke ArcelorMittala o smanjivanju proizvodnje u rudniku Omarska – Prijedor i najavljenom otpuštanju 300 radnika. Priča o odnosima kompanije Mittal i Vlade RS traje od 2017. godine, a kolateralna šteta nastojanja vlasti RS-a da Ljubiju prodaju kontroverznom rusko-izraelskom konzorciju Israeli Investment Group bit će u konačnici ne samo radnici Mittala Prijedor nego i Željeznice RS-a i kooperanti s cijele prijedorske regije. Na sve to, premijer RS-a Radovan Višković je poručio, a BNTV uredno zabilježio, da se „nada da će radnici naći posao kod drugog poslodavca“.

U Dnevniku 12. maja, Milan Kovač tematizirao je ovo pitanje i gledateljima dao potpunu sliku vezanu za prodaju RŽR Ljubija i kako se to reflektira na rad Mittala iz Prijedora unatrag dvije godine.

NA PUTU ZA ŠKOLU: Iz emitovanih dnevnika izdvajamo i izvještaj o posjeti poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Draška Stanivukovića selu Hrvaćani, koji se nalazi uz trasu autoputa Banjaluka – Doboj. Autoput je selo presjekao napola, a umjesto nadvožnjaka ili podvožnjaka mještani su primorani da u ambulantu, trgovinu i školu idu kroz odvodni tunel za oborinske vode. Kako to izgleda, Stanivuković je, uz pomoć snimateljske ekipe BNTV-a, dočarao gledateljima.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Istorijski revizionizam i licemjerno zaklinjanje u antifašizam, ovog puta kroz izvještavanje o obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, izbrisali su razlike u uređivačkim politikama Dnevnika RTRS-a i BNTV-a. Jednako kao i BNTV, i RTRS je izignorisao pojavljivanje poklonika profašističkog četničkog pokreta u Banjaluci 9. maja i u prvi plan istaknuo da je „srpski narod bio okosnica Narodnooslobodilačkog rata“. RTRS je otišao i korak dalje, pa je prezenterka Dnevnika bila okićena lentom takozvanog Besmrtnog puka po uzoru na Rusku Federaciju, a o potrebi stalne borbe protiv fašizma, kao vrhunac drskosti, za sugovornika su uzeli Nenada Stevandića, čije se ime dovodi u vezu sa zlostavljanjem i protjerivanjem nesrpskog stanovništva iz Banjaluke tokom minulog rata u BiH.

About The Author

Izdvojeno
Javni RTV servis RS-a svojom uređivačkom politikom konstantno otvara pitanje da li je Republika Srpska sekularni ili vjerski bh. entitet i to samo Srba pravoslavne vjeroispovijesti? Uz svesrdnu podršku Srpske pravoslavne crkve, običaji koji su tradicionalno vezani za obitelj, poput obilježavanja krsnih slava, postali su javni događaji. Tako su gledatelji Dnevnika 6. maja bili informisani o tome kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik proslavio krsnu slavu Đurđevdan, ko je sve bio prisutan itd. Potom je uslijedio i opširan prilog o jednoj obitelji iz Hercegovine koja takođe proslavlja Đurđevdan. Ovakvi izvještaji bi svoje mjesto trebali naći u vjerskom programu RTRS-a, dok je njihov značaj za centralnu informativnu emisiju upitan.
Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Kako meteorolozi već danima najavljuju nove obilne padavine slične onim iz 2014. godine, koje su izazvale katastrofalne poplave u BiH, novinari Dnevnika obišli su područje Semberije kako bi se uvjerili šta je od 2014. godine do danas urađeno na zaštiti od poplava. I donijeli porazne podatke o tome da nasipi na Drini, zbog neriješenih eksproprijacija, nisu izgrađeni, ali i ukazali na strahove mještana, koji se sada mogu samo nadati da se maj od prije pet godina neće ponoviti.

Izdvojeno
Iako BNTV ima dopisništvo u Istočnom Sarajevu i uredno prati sve vezano za rad državnih institucija, gledatelji Dnevnika rijetko imaju priliku da se informišu o dešavanjima u Federaciji BiH. Otuda i izdvajamo prilog emitovan u Dnevniku 11. maja o štrajku ljekara i stomatologa svih deset kantona, održan u Sarajevu, na kojem su tražili da se sindikatu u koji su organizirani prizna reprezentativnost i time omogući učešće u socijalnom dijalogu s Vladom FBiH.
Minus sedmice

RTRS
Šta je samit guvernera EBRD-a koji se održao u Sarajevu, šta su nove investicije za BiH, šta je i u čemu je problem to što će u Rudniku ArcelorMittal Prijedor biti smanjena proizvodnja i 300 radnika ostati bez posla spram Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije? Otuda su navedeni događaji stali tek u nekoliko šturih rečenica, a Dnevnik 7. maja otvoren opširnim prilogom kojim je najavljen odlazak Dodika i Vučića na skup u Tirani koji se odvija u okviru Brionskog procesa. Objava na društvenim mrežama jednog od pripadnika albanskog pokreta Samoopredjeljenje da su Dodik i Vučić nepoželjni u glavnom gradu Albanije dala je mašti na volju podobnim RTRS-ovim analitičarima da analiziraju nove, ovog puta regionalne, teorije zavjere protiv Srba. Već u samoj najavi se navodi kako „srpski lideri nisu dobrodošli“. A mi pitamo uredništvo Dnevnika, nije li Dodik u Tiranu pozvan kao prvi čovjek Predsjedništva BiH, a ne kao srpski lider? Pitamo i kako, protiv koga i zašto je „srpski dvojac“ jači u tandemu? Zašto je i čija „bez Dodika Vučić lakša meta“?
BNTV
U Dnevniku 9. maja, nakon opširnog izvještaja posvećenog vojnoj paradi u Moskvi, koja se svake godine održava u povodu Dana pobjede nad fašizmom, Radoš Krstojević pripremio je prilog o obilježavanju tog datuma u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Uz već uobičajeni i široko rasprostranjeni povijesni revizionizam o srpskom narodu, koji je „dao najveće žrtve u Drugom svjetskom ratu“. O činjenici da su se na polaganju vijenaca pred Spomenikom palim borcima Narodnooslobodilačkog rata u Banjaluci, gdje su i biste narodnih heroja koje je ovaj grad dao, pojavili i predstavnici četničkog pokreta koji konstantno nastoje da se predstave kao „borci protiv fašizma“, novinar nije rekao ni riječi. Kao što nije ni pokušao potražiti reakciju na taj skandalozni čin koji niko od predstavnika vlasti nije osudio.