Predloženi iranski zakon zabranit će rad američkim i britanskim novinarima i medijima

Zakon predstavlja nove mjere cenzure koje bi pomogle da se dodatno naruši sve ranjivija iranska sloboda medija

Predloženi iranski zakon zabranit će rad američkim i britanskim novinarima i medijima

Reporteri bez granica (RSF) osudili su najnoviji pokušaj cenzure u Iranu, u obliku predloženog zakona koji je trenutno pred iranskim parlamentom, a koji bi zabranio ulazak američkih i britanskih novinara u Iran, dok bi iranskim medijima zabranio da izvještavaju o bilo čemu iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Prijedlog 41 parlamentaraca od 18. aprila, iako je to objavljeno tek više od sedmicu dana kasnije, predlaže takvu zabranu uz opravdane da su američki i britanski mediji i njihovi novinari odgovorni za „mnoge akcije protiv nacionalnih interesa i protiv Irana“, uključujući podržavanje sankcija protiv te zemlje.

Za kršenje predloženog zakona kazna bi bila od pet do 10 godina zatvora i novčana kazna do 360 miliona riala (80 miliona eura).

– Predloženi zakon je smiješan, a nema i legitimitet – smatra šef Ureda RSF-a za Iran i Afganistan Reza Moini, napominjući da mediji koje zakon cilja su sistemski dio svijeta, a odsjeci koji izvještavaju na perzijskom jeziku pojedinih međunarodnih medija glavni su izvori vijesti i informacija za Irance koji se žele slobodno i nezavisno informirati.

Stoga je pozvao na odbijanje takvog zakona što bi pridonijelo sve strožoj naravi iranske politike.

Zakon je podnijet samo nekoliko sedmica uoči iranskih predsjedničkih izbora u junu i predstavlja nove mjere cenzure koje bi pomogle da se dodatno naruši sve ranjivija iranska sloboda medija.

Trenutno su strani novinari pod neposrednim nadzorom vlasti čim stignu u Islamsku Republiku, a njihovo novinarstvo je podvrgnuto obliku cenzure koju, ako ne budu poštovali, morat će napustiti zemlju.

Međunarodni mediji i novinari nisu jedini kojima se prijeti. Iranski novinari, a ponekad i članovi njihovih porodica, godinama su bili izloženi maltretiranju, hapšenjima i dugotrajnim zatvorskim kaznama.

Iran je na 174. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2021. godinu.

Izvor: RSF

About The Author