Safejournalists: Prijetnje blogeru, kolumnisti i aktivisti iz BiH Srđanu Puhalu

Prijetnje smrću i prijetnje sigurnosti ne smiju biti motiv ili odgovor na neslaganje sa stavovima autora

Safejournalists: Prijetnje blogeru, kolumnisti i aktivisti iz BiH Srđanu Puhalu

Poznati bloger, kolumnista i aktivista iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo dobio je brojne prijetnje, uključujući prijetnje smrću, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama zvaničnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

Desetine prijetnji Puhalu uglavnom su upućivane sa različitih korisničkih profila na Twitteru. U tim prijetnjama Puhalu je, između ostalog, rečeno da “pazi kuda hoda”, da ga treba “ubiti”, “mučiti”, “pretući”, da mu se ne smije više dozvoliti da hoda Sarajevom, itd. Puhalo je prijetnje prijavio Liniji za pomoć novinarima.

Srđan Puhalo navodi da ne zna na koji način je svojim tekstom vrijeđao ubijenu djecu.

– Po ko zna koji put sam pročitao svoj članak i ne mogu da razumijem čime sam uvrijedio ubijenu sarajevsku djecu i njihove roditelje? Zašto je uvreda ako 27 godina nakon rata insistiram da se napokon utvrdi tačan broj ubijene djece u Sarajevu? Ni u jednom svom tekstu nisam tvrdio da je broj netačan, već da nije potkrijepljen činjenicama – kaže Puhalo.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić rekla je da je verbalno nasilje nad Srđanom Puhalom i njegovim pravom na slobodu izražavanja neprihvatljivo.

– Prijetnje smrću i prijetnje sigurnosti ne smiju biti motiv ili odgovor na neslaganje sa stavovima autora i njegov pokušaj da otvori javnu raspravu o bolnim temama broja žrtava opkoljenog Sarajeva. Posebno zabrinjavaju huškačke radnje pojedinih medija, koji direktnim prenošenjem komentara mržnje i drugih objava s društvenih mreža o Puhalu stvaraju platformu za umnožavanje nasilja – kazala je Rudić.

BH novinari su pozvali policiju i pravosudne organe da istraže ovaj slučaj i sankcioniraju širitelje mržnje i sve one koji ugrožavaju lična i profesionalna prava Srđana Puhala.

Mreža Safejournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu, Udruženju BH novinari u osudi prijetnji Srđanu Puhalu.

Zatražili su hitnu reakciju istražnih organa u Federaciji Bosne i Hercegovine i u Republici Srpskoj, da se ispita ovaj slučaj i sankcioniraju osobe koje stoje iza prijetnji.

Najavili su da će o ovim slučajevima obavijestiti relevantne međunarodne aktere jer je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: Mreža Safejournalists

About The Author