Produžena suspenzija iz članstva EANA-e ruskoj novinskoj agenciji TASS

To znači da je TASS isključen iz bilo kakve komunikacije sa EANA-om, a uvjeti njeno ponovno članstvo biti će jako strogi

Produžena suspenzija iz članstva EANA-e ruskoj novinskoj agenciji TASS
Foto: Roman Kraft/ Unsplah

Ruskoj novinskoj agenciji TASS produžena je suspenzija na neodređeno vrijeme na članstvo u Evropskoj alijansi novinskih agencija (EANA), a uvjeti da se ponovno vrati u članstvo će biti veoma strogi, poručeno je nakon vanredne skupštine EANA-e koja je održana u Sarajevu.

Upravni odbor EANA-e je krajem februara, brzo nakon napada Rusije na Ukrajinu, donio odluku o suspenziji TASS-a.

Ruska državna novinska agencija TASS krši načela EANA-e kako je to navedeno u Statutu u okolnostima nove medijske regulative koju provodi ruska vlada (Roskomnadzor – Ruska državna nadzorna agencija za medije), koja snažno ograničava slobodu medija, jer nije u mogućnosti pružiti nepristrasne vijesti, koje čine srž EANA-ine misije.

Federalna novinska agencija (FENA) je od 11. do 13. maja bila domaćin proljetne konferencije i vanredne skupštine EANA-e, organizacije koja okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke od globalno najuticajnijih medija.

Na vanrednoj skupštini razmatran je status, odnosno suspenzija ili isključenje ruske novinske agencije TASS iz članstva EANA-e.

Član Upravnog odbora EANA-e i direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović rekao je da se osnovna tema konferencije ticala ratne propagande i borbi činjenica protiv fikcije.

– EANA se sastoji od 32 članice. To su vodeće novinske agencije iz svih evropskih zemalja i predstavlja na neki način jednu od najjačih svjetskih organizacija kada je u pitanju agencijsko novinarstvo – istakao je Huremović.

Kako je kazao, danas su imali vanrednu skupštinu EANA-e, a u vezi sa potvrdom suspenzije ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, koja je suspendirana početkom ruske agresije na Ukrajinu.

– Danas je vanredna skupština potvrdila takvu odluku, tako da ruska novinska agencija do daljnjeg ostaje suspendirana i neće učestvovati u radu EANA-e – naglasio je Huremović.

On smatra da bi objektivnost u medijima trebao biti osnovni cilj, a napravio je nekoliko paralela između agresije na BiH i rata u Ukrajini.

– Matrice izvještavanja medija su gotovo iste. Ratna propaganda uzela je veliki mah, a mediji se stavljaju u službu interesa državnih i velikodržavnih interesa – pojasnio je Huremović.

Predsjednik Upravnog odbora EANA-e i direktor Austrijske novinske agencije (APA) Clemens Pig rekao je da su različite situacije u svijetu, pogotovo u posljednje dvije godine, u vrijeme pandemije, dovele do toga da imamo sve više dezinformacija u društvu i medijima.

– Razgovarali smo kako da se suočimo sa ovim problemom, kako da se suočimo sa prilivom dezinformacija, kako da novinske agencije pristupe tom problemu. U današnje vrijeme kada imamo situaciju sa ratom u Ukrajini, zaključili smo i složili se da moramo povećati vidljivost novinskih agencija, koje stoje u pozadini, koje se ne vide, one su te koje pružaju informacije svijetu, ali nisu vidljive – naglasio je.

Kako je kazao, ima i nekih noviteta kada je riječ o novinskim agencijama jer neke od njih uvode posebne timove, posebne redakcije koje će se baviti provjerom informacija.

Napomenuo je da je ok ključne važnosti osigurati da novinari mogu slobodno izvještavati i da imaju dovoljan broj osoblja kako bi mogli ostvariti sve ono što provjereno novinarstvo zahtijeva.

Govoreći o vanrednoj skupštini EANA-e, kazao je da su imali jednu tačku i donijeli odluku da produže suspenziju ruskoj novinskoj agenciji TASS iz članstva EANA-e.

– U ovom trenutku novinske agencije imaju ključnu ulogu. Ono što je najbitnije je solidarnost i saradnja između novinskih agencija, da radimo ujedinjeno. I bitno je da iskažamo solidarnost sa Ukrajinom i onim što se dešava u Ukrajini – dodao je Pig.

Generalni sekretar EANA-e Alexandru Ion Giboi kazao je da EANA velikom većinom odlučila da produži suspenziju TASS-u.

– Mišljenja sam i stava da EANA jeste i treba da stoji iza slobodnog novinarstva. Odbor će nastaviti da radi na uvjetima koji će biti veoma oštri za ponovno uključenje TASS-a u EANA-u. Ovo smatram kao veoma jaku odluku za TASS i sve druge i pokazuje veliku podršku Ukrinformu (novinska agencija Ukrajine) – kazao je Giboi.

Prema njegovim riječima, sve članice EANA-e u potpunosti razumiju kroz šta prolaze novinari Ukrinforma, a od samog početka rata u kontaktu su sa Ukrinformom i pružili su im podršku.

Istakao je da su sve njegove kolege novinari i tu su da predstave činjenice i realnost te je kazao da se nada da će se ovi standardi zadržati i u budućnosti.

Izvor: AA

About The Author