Tri novinara u Indiji mogla bi biti zatvorena na devet godina

Prije nego što je troje novinara objavilo tweet o videozapisu koji je postao viralan 13. juna, podijelili su ga i komentirali vodeći indijski mediji

Tri novinara u Indiji mogla bi biti zatvorena na devet godina

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su policiju sjeverne indijske države Uttar Pradesh da odmah povuče apsurdne optužbe koje su podigli protiv troje novinara zbog tweetova o video snimci pretučenog starijeg muškarca.

Policija Ghaziabada, predgrađa Delhija koje je dio Uttar Pradesha, optužnicom tereti tri novinara – kolumnisticu Washington Posta Ranu Ayyub, spisateljicu Sabu Naqvi te Mohammeda Zubaira jednog od osnivača web stranice Alt news te imenuje The Wire, web stranicu s istraživačkim vijestima.

Oni su optuženi su za vođenje “zločinačke zavjere” iako su sve objavili putem Twittera o video snimci na kojem se vidi kako starijeg muškarca identificiran kao muslimana tuče nekoliko muškaraca koji su mu obrijali bradu i prisilili da skandira “Jai Shri Ram” hinduističko pjevanje koje koriste vjerski ekstremisti.

Prije nego što je troje novinara objavilo tweet o videozapisu koji je postao viralan 13. juna, podijelili su ga i komentirali vodeći indijski mediji, uključujući The Times of India.

Policija Uttar Pradesha ipak je zaključila da su tweetovi troje novinara bili dovoljni za njihovo hapšenje prema Krivičnom zakonu Indije.

Optuženi su za izazivanje nereda, promoviranje neprijateljstva među vjerskim grupama, vrijeđanje vjerskih uvjerenja, javna zlodjela, zločinačku zavjeru i zajedničku namjeru da se počini zločin te svakom od novinara prijeti moguća kombinirana kazna od devet godina i šest mjeseci zatvora, upozorava RSF.

– Optužba koju je iznijela policija Uttar Pradesh temelji se na apsolutno nijednom opipljivom elementu i očito predstavlja pravosudno uznemiravanje – kazao je Daniel Bastard, šef azijsko-pacifičkog ureda RSF-a pozivajući ministra Uttar Pradesha Yogija Adityanatha da hitno povuče optužbe protiv novinara.

Indija je na 142. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2021. godinu.

About The Author