Francuska zabranjuje nošenje abaje u školama

Taj potez dolazi u zemlji gdje je ženama već dugo zabranjeno nošenje hidžaba u školama

Francuska zabranjuje nošenje abaje u školama

Francuska će djeci zabraniti nošenje abaje – duge široke haljine koju nose neke muslimanke – u državnim školama, potvrdio je ministar obrazovanja Francuske uoči povratka djece u škole.

Francuska, koja je nametnula strogu zabranu vjerskih obilježja u državnim školama otkako su zakoni iz 19. stoljeća uklonili svaki tradicionalni katolički uticaj iz javnog obrazovanja, borila se s ažuriranjem smjernica za rastuću muslimansku manjinu.

Francuske javne škole ne dopuštaju nošenje velikih križeva, židovskih kipa ili islamskih marama. Zemlja je 2004. godine zabranila nošenje marama u školama, a 2010. godine donijela zabranu nošenja velova preko cijelog lica u javnosti što je razljutilo pripadnike muslimanske zajednice kojih je u Francuskoj oko pet miliona.

– Odlučio sam da se abaja više ne može nositi u školama. Kada uđete u učionicu, ne biste trebali moći prepoznati religiju učenika samo gledajući ih – rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal u intervjuu za televizijski kanal TF1.

Ovaj potez dolazi nakon višemjesečne rasprave o nošenju abaje u francuskim školama, gdje je ženama već dugo zabranjeno nošenje hidžaba. Desnica i krajnja desnica su se zalagale za zabranu za koju je ljevica tvrdila da bi zadirala u građanske slobode.

Za razliku od marama za glavu, abaje do sada nisu bile suočene s potpunom zabranom. Francusko vijeće za muslimansku vjeru (CFCM), nacionalno tijelo koje obuhvata mnoga muslimanska udruženja, reklo je da samo odjevni predmeti nisu “vjerski znak”.

Izvor: Al Jazeera

About The Author