Novi zakon usvojen u Armeniji ograničava slobodu medija

Određena najveća kazna zakonom za uvrede bit će 5.400 eura i gotovo 11.000 eura za klevetu

Novi zakon usvojen u Armeniji ograničava slobodu medija

U Armeniji je stupio na snagu novi zakon koji je povećao maksimalni prag za kazne za “uvrede” i “klevete” i on je sada za tri puta veći od ranijeg iznosa.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) pridružile su se svojoj podružnici Uniji novinara Armenije (UJA) u osuđivanju tog zakona i njegovog utjecaja na pravo na slobodu izražavanja.

Zakon o kleveti usvojila je Narodna skupština u martu 2021. godine što je korisnik Facebooka objavio komentar koji se smatra uvredljivim na sliku premijera. Zakon, kojim je određena najveća kazna za “uvrede” bit će 5.400 eura i gotovo 11.000 eura za “klevetu”, ovog mjeseca potvrdio je Ustavni sud.

Ovaj zakon je upućen Ustavnom sudu nakon što je predsjednik Armen Sarkissian odbio da ga potpiše izražavajući zabrinutost u pogledu ustavnosti zakona i potencijalnog utjecaja koji bi mogao imati na slobodu medija.

– Ovaj zakon jasno ograničava pravo na slobodu govora, koji je jedan od glavnih stubova demokratije i jedan od glavnih uvjeta za unapređenje tog prava i samoizražavanje svake osobe – navodi se u saopćenju UJA-e.

UJA je više puta upozoravala na posljedice zakona i izrazila zabrinutost zbog njegovog utjecaja na medije, dodajući da Evropski sud za ljudska prava predviđa potrebu razmatranja ekonomske situacije u zemlji i optuženika prilikom izricanja takvih kazni.

Anthony Bellanger, generalni tajnik IFJ-a, kazao je da zakon ima jasnu političku svrhu i imat će dramatične posljedice na novinare i medijske djelatnike.

– Iz iskustva u drugim zemljama znamo da se tako visoke kazne koriste za zastrašivanje i ušutkavanje novinara. Snažno pozivamo armenske vlasti da razmotre prijedlog zakona u dijalogu s našim podružnicama – podvukao je generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Izvor: EFJ

About The Author