U Burundiju uhapšena četiri novinara

Burundijskim novinarima izuzetno je teško pokriti događaje jer režim predsjednika Nkurunziza potiskuje informacije koje bi mogle ugroziti interese vlade.

U Burundiju uhapšena četiri novinara
Foto: Iwacu

Reporteri bez granica (RSF) osudili su hapšenje četvoro burundijskih novinara i njihovog vozača koji su izvještavali tokom sukoba pobunjenika i vladinih snaga u sjeverozapadnom Burundiju te su zatražili njihovo puštanje na slobodu.

Četiri novinara Christine Kamikazi, Agnès Ndirubusa, Térence Mpozenzi i Egide Harerimana, koji rade za Iwacu, jednu od rijetkih nezavisnih medijskih kuća koja još uvijek emitira program u Burundiju, i njihov vozač Adolphe Masabarakiza, uhapšeni su u Musigati, gradu na sjeverozapadu provincije Bubanza u blizini prašume Kibira.

Otišli su tamo kako bi izvještavali o napadu oko 100 burundijskih pobunjenika koji se protive režimu predsjednika Pierrea Nkurunzize u Burundiju.

U sukobima između pobunjenika i vladinih snaga koji su počeli ujutro 22. oktobra, najmanje 14 pobunjenika je ubijeno, javljaju burundijski dužnosnici, dok pobunjenici tvrde da su ubili oko 10 pripadnika sigurnosnih snaga.

RSF je saznao iz više izvora da su novinari uhapšeni dok su razgovarali s stanovnicima koji su bježali od sukoba. Nakon što su odvedeni u sjedište policije u gradu Bubanzi, glavnom gradu provincije, ispitivala ih je policija, a potom i regionalni šef obavještajne službe te su im oduzeta dva mobitela.

– Novinari su samo radili svoj posao izvještavajući o oružanim sukobima – kazao je šef Ureda RSF-a za Afriku Arnaud Froger, pozivajući vlasti da bez odgađanja oslobode novinare i vrate im opremu.

Nakon sukoba s vladinim snagama, pobunjenička grupa ušla je u prašumu Kibira, koja je jedan od najvećih prirodnih rezervata u Burundiju i za koju se zna da krije burundijske pobunjeničke grupe.

Burundijskim novinarima je izuzetno teško pokriti takve teme jer režim Nkurunziza potiskuje informacije koje bi mogle ugroziti interese vlade.

Godine 2015. Nkurunzize se kandidirao za treći mandat, a njegov ponovni izbor gurnuo je Burundi u jednu od najgorih kriza u historiji zemlje. Prema Međunarodnom krivičnom sudu najmanje 1.200 ljudi je ubijeno u nekoliko sedmica tokom protesta zbog izbornog procesa.

Ta kriza snažno je pogodila medije. Redakcije radio stanica su spaljene, deseci novinara pobjegli su u egzil, a medijskim kućama koje i dalje pokušavaju zadržati nezavisno izvještavanje izriču se mjere zabrane.

Vlasti često blokiraju internetsku stranicu Iwacua, medija kojeg je nedavno Nacionalno vijeće za komunikacije (CNC) optužilo za „pristranost i klevetu“.

Također, vlasti nikada nisu rasvijetlile nestanak Iwacuovog novinara Jeana Bigirirmana prije više od tri godine, nakon što su ga otele obavještajne službe. RSF i dalje zahtijeva DNK analizu dva tijela koja su pronađena nekoliko sedmica nakon što je novinar nestao.

Burundi je na 179. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom svjetskom Indeksu slobode medija.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author