BH novinari traže istragu prijetnji upućenih novinarima portala Žurnal

Od nadležnih policijskih organa i tužiteljstva u BiH zatražili su poduzimanje zakonskih ovlasti i mjera zašite sigurnosti novinara

BH novinari traže istragu prijetnji upućenih novinarima portala Žurnal
Foto: Depo

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i nadležnom tužilaštvu za provođenje hitne i efikasne istrage o prijetnjama upućenim novinarima portala Žurnal, a nakon serije tekstova o mogućim kriminalnim radnjama povezanim s pranjem novca i narko dilerima.

Navode da se u video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin s mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i spominjanje djece novinara, jasno prijeti novinaru kako će ga “pretraživati po kanalima”.

Ovakav postupak Udruženje ocjenjuje ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala, prije svih Avde Avdića, autora serije članaka nakon kojih su uslijedile prijetnje, ali i svih drugih u redakciji ovog medija koji se bave istraživanjem tema povezanim s kriminalom.

Ističu da su prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara kriminalni čin, posebno brutalan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, te ne smiju biti sredstvo obračuna s medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Zbog toga odlučno zahtijevaju od nadležnih policijskih organa i tužiteljstva u BiH poduzimanje zakonskih ovlasti i mjera zašite sigurnosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju s policijom iz Holandije, kako bi bila sankcionirana osoba koja je poslala prijeteću video poruku.

BH novinari  i Linija za pomoć novinarima najavljuju da će obavijestiti međunarodne  organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o ovim prijetnjama i ujedno zatražiti njihovu reakciju i poduzimanje potrebnih mjera internacionalizacije cijelog slučaja.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author