Slika ‘All Eyes on Rafah’ ima milione dijeljenja

Najnovija kampanja solidarnosti na društvenim mrežama s namjerom da se istakne teško stanje u Rafahu

Slika ‘All Eyes on Rafah’ ima milione dijeljenja

Slika “Sve oči uprte u Rafah” prikupila je milione dijeljenja u posljednjoj kampanji solidarnosti na društvenim mrežama, privlačeći pažnju na rat u Gazi.

Post je aktuelizirao napore zagovaranja za prekid vatre nakon smrtonosnog izraelskog zračnog napada na grad u južnoj Gazi. Prema Forbesu, čini se da slogan potiče iz komentara Rika Peeperkorna, direktora Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za okupirana palestinska područja.

U februaru je Peeperkorn upotrijebio tu frazu kako bi skrenuo pažnju na Rafah nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio plan evakuacije grada prije planiranih napada usmjerenih na, kako Netanyahu tvrdi, posljednja preostala uporišta Hamasa.

Do srijede ujutro objava je premašila 40 miliona dijeljenja na Instagramu, a hashtag #AllEyesonRafah popularan je na platformama društvenih medija.

Slika, za koju se vjeruje da je jedan od prvih primjera virusnih aktivističkih umjetničkih djela generiranih umjetnom inteligencijom, prikazuje šatore u kampu koji su uređeni tako da ispisuju “Sve oči uprte u Rafah”.

Namjera ove fraze je istaknuti teško stanje u Rafahu, gdje su lokalne vlasti izvijestile o gubitku najmanje 45 civilnih života nakon izraelskog zračnog napada u nedjelju, što je Netanyahu u ponedjeljak opisao kao “tragičnu pogrešku”.

Izrael se suočio s međunarodnim nadzorom zbog napada, koji je dio šire ofenzive izraelske vojske u i oko Rafaha. Odluku su naširoko osudili svjetski čelnici koji su pozvali Izrael da zaustavi invaziju na područje gdje je oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca iz drugih dijelova Pojasa Gaze potražilo utočište.

Izvor: ArabNews

About The Author