Forto najavio rješenje za raspodjelu sredstava od RTV takse u narednim danima

Radnici BHRT posljednju platu primili prije 50 dana

Forto najavio rješenje za raspodjelu sredstava od RTV takse u narednim danima
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto razgovarao je danas s direktorima Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) i Federalne televizije (FTV) Belminom Karamehmedovićem i Džemalom Šabićem kako bi se prevazišla situacija u kojoj se posljednjih 15 godina nalaze javni emiteri.

Kako je istakao ministar Forto, u narednim danima bit će potpisan sporazum kojim će biti riješeno pitanje raspodjele prikupljenih sredstava s računa Elektroprivrede BiH, sve kako bi bile isplaćene plaće radnicima u obje medijske kuće.

Direktori su podržali napore ministra Forte i dali saglasnost za potpisivanje navedenog sporazuma, čime bi se spriječilo daljnje nanošenje štete ovim kompanijama.

– Na putu smo da pronađemo opciju da se sredstva od RTV takse s računa Elektroprivrede BiH rasporede, pa makar i privremeno. Što se tiče BHRT-a, dat ćemo sve od sebe da budemo dio rješenja a ne dio problema – kazao je direktor Karamehmedović.

Direktor Šabić je zahvalio svim stranama na uloženim naporima u nastojanju da se ovaj problem što prije riješi na zadovoljstvo svih radnika u sivom domu.

Inače, Sindikat radnika Javnog servisa Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) prije dva dana održali su protest upozorenja zbog, kako su rekli, katastrofalne finansijske situacije u kojoj se nalaze. Na skupu je rečeno da su radnici BHRT posljednju platu primili prije 50 dana.

Izvor: N1

About The Author