Uhapšen istaknuti bjeloruski novinar

Satsukov medij je redovno izvještavao o protestima, koji su izbili poslije rezultata predsjedničkih izbora u augustu 2020. godine

Uhapšen istaknuti bjeloruski novinar

Urednik popularne bjeloruske medijske kuće uhapšen je poslije pretresa stana, u najnovijem potezu bjeloruskih vlasti na gušenju nezavisnih medija.

Siarhei Satsuk, glavni urednik Yezhednevnika, ili ej.by, online izdanja, priveden je nakon pretresa njegovog stana zbog optužbi za mito koje je negirao, rekao je njegov brat. Prijeti mu deset godina zatvora ako bude osuđen.

U srijedu je blokiran i sajt “ej.by”, koji ima 10.000 čitalaca.

Satsuk je 30 novinar, koji se nalazi u pritvoru u Bjelorusiji, čeka suđenje ili služi kaznu.

– Novinarstvo je postalo jedna od najopasnijih profesija u Bjelorusiji – rekao je za Associated Press Andrei Bastunets, predsjednik Bjeloruske asocijacije novinara.

Podvukao je da je sloboda govora najugroženija u Bjelorusiji kada je riječ o Evropi, “vlasti uskraćuju građanima bilo kakve alternativne informacije”.

Satsukov medij je redovno izvještavao o protestima, koji su izbili poslije rezultata predsjedničkih izbora u augustu 2020. godine koje opozicija i Zapad nisu priznali smatrajući ih namještenim.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji je osvojio šesti mandat na izborima, započeo je oštar obračun s demonstrantima, više od 35.000 ljudi je uhapšeno, a hiljade je pretukla policija.

Ranije ovog mjeseca, Satsuk je pokrenuo novi projekat o nezavisnim novinarima i aktivistima koje su bjeloruske vlasti označile kao “ekstremiste” i “teroriste”.

Izvor: Al Jazeera

About The Author