Francuski antivakseri kupuju lažne Covid propusnice na internetu

Lažne propusnice koje se često promoviraju na mainstream platformama društvenih medija

Francuski antivakseri kupuju lažne Covid propusnice na internetu

 

Antivakseri u Francuskoj kupuju lažne propusnice za vakcine putem interneta kako bi zaobišli ograničenja Covida u zemlji, koja se često promoviraju na platformama društvenih medija, pokazalo je istraživanje.

Zainteresirani se s web-mjesta kao što su Instagram i Facebook prebacuju na šifrirani Telegram gdje se mogu diskretno kupiti propusnice, pokazalo je istraživanje Instituta za strateški dijalog (ISD).

Izvještaj je također izazvao zabrinutost da algoritmi društvenih medija automatski usmjerava ljude razočarane načinom na koji francuska vlada postupa s pandemijom prema krajnje desničarskim online prostorima.

ISD-ova koordinatorica istraživanja Zoé Fourel, koja je vodila studiju, rekla je da, dok neke Facebook grupe posvećene prodaji lažnih Covid propusnica imaju oko 1.000 članova, postoje Instagram računi s čak 17.000 pratitelja.

– Mislim da je, u pogledu platformi, glavni problem ovdje opseg u kojem je to dostupno i na platformama kao što su Facebook i Instagram. Očito zato što imaju tako široku publiku, omogućavaju ovaj sadržaj u većem opsegu – dodala je.

– Za Instagram, jedna od najalarmantnijih stvari koje smo primijetili bila je da njegov algoritam zapravo preporučuje račune koji nude lažne usluge vakcinisanja, pa ako ste osoba koja prati nekoliko naloga s dezinformacijama o Covidu ili takvim sadržajem, vaš će algoritam preporučiti više računa koji nude lažne propusnice. Ovdje postoji veliki problem s poslovnim modelom i dizajnom platforme i načinom na koji ona funkcionira – naglasila je.

Francuska je uvela “zdravstvene propusnice” tokom pandemije koronavirusa, što je omogućilo ljudima da dokažu svoj status negativnim testom ili potvrdom o vakcinaciji.

No, francuska vlada prošlog je mjeseca dala odobrenje za propusnicu koja isključuje nevakcinisane iz restorana, sportskih arena i drugih mjesta. Zbog toga su lažne propusnice, koje se mogu koristiti u svim državama članicama Evropske unije poželjnije za antivaksere, piše ISD-u, što je postalo transnacionalno pitanje.

ISD je pozvao na veću odgovornost kompanija društvenih medija, uključujući Snapchat, Metu – koja je vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa – i Telegram, kao i zakonodavstvo na zaštitu korisnika.

Fourel je kazala da je nadolazeća primjena Evropskog zakona o digitalnim uslugama, koji ima za cilj suzbijanje širenja dezinformacija i nezakonitog sadržaja, “nužna”.

– Kada je riječ o platformama, sasvim je jasno da treba biti više proaktivnosti kako bi se poduzele mjere za suzbijanje širenja ove vrste sadržaja jer očito to krši pravila. Također treba biti više proaktivnosti francuske vlade – upozorila je.

Iz Mete su kazali da zabranjuju bilo kome kupovinu ili prodaju lažnih ili originalnih medicinskih dokumenata na svojim platformama, uključujući potvrde o vakcini protiv Covida, a najavili su da će ukloniti kada identificiraju takve račune, stranice ili grupe.

Izvor: The Guardian

About The Author