Internet i Youtube: Od neuspješnog sitea za upoznavanje do najposećenije video platforme

Svakodnevno se na Youtubeu objavi nešto više 700.000 sati materijala, a to prati više od dvije milijarde aktivnih korisnika

Internet i Youtube: Od neuspješnog sitea za upoznavanje do najposećenije video platforme
Foto: Jerry Banfield

Počeo je kao neuspjeli site za pronalaženje ljubavi, ali je nadomak punoljetstva postao najveća biblioteka video sadržaja na internetu – i više od toga – sada postoji i zanimanje youtuber, a neki zarađuju milione dolara od pregleda njihovih snimaka i sponzorstava.

Youtube 17. rođendan dočekuje s više od dvije milijarde aktivnih korisnika i 700.000 sati materijala koje se objavi svakodnevno.

Platforma danas nudi slušanje muzike, gledanje emisija, zabavu, kratke klipove, bilo na siteu ili kroz popularne aplikacije za pametne telefone.

Slušanje muzike, gledanje emisija, zabava – svega to ima na ovoj platformi u vlasništvu Googlea, a potrebno je samo da ukucamo youtube.com u pretraživač ili otvorimo Youtube aplikaciju.

Youtube je prvobitno zamišljen kao web site za upoznavanje i registriran je na Dan Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih, 14. februara 2005. godine.

Prvi video na ovoj platformi objavljen je 23. aprila iste godine – „Ja u zoološkom vrtu” (Me At The Zoo) na kanalu jednog od trojice osnivača Jaweda Karima. Do danas taj snimak ima više od 220 miliona pregleda.

Ipak, Karim sa dvojicom suosnivača Chadom Hurleyjem i Steveom Chenom, koji su radili za platformu za elektronsko plaćanje PayPal, ubrzo odustaje od ideje dejting sitea s mogućnošću objavljivanja videa, pa zajednički donose odluku da nastave kao video platforma.

Na ovaj potez su se odlučili kada su shvatili da na postojećim video platformama nema snimka incidenta na 36. Superbowlu, najvažnijem meču sezone američkog fudbala, kada je na sekundu pjevač i glumac Justin Timberlake povukao haljinu koleginice Janet Jackson.

Već u novembru 2005. godine trojac dobija 3,5 miliona dolara od kompanije Sekvoja Capital za razvoj platforme. Do aprila 2006. godine Youtube dobija još osam miliona dolara investicija, navodi američki poslovni magazin Forbes 2006. godine. Do marta iste godine, Youtube ima 25 miliona objavljenih snimaka, a prosječno je objavljivano i do 20.000 videa na dan.

Glavni korisnici bili su tinejdžeri od 12 do 17 godina, a to je ovu platformu dovelo na peto mjesto liste najposećenijih siteova.

Uspjeh Youtubea primijetila je kompanija Google koja je u to vrijeme imala neuspješnu video platformu. Oktobra 2006. godine Google kupuje Youtube za 1,65 milijardi dolara u dionicama, što je ujedno i druga najskuplja investicija Googlea.

Po broju korisnika i posjećenosti, Youtube već godinama drži drugo mjesto, odmah poslije Facebooka.

I mediji su uvidjeli prednost ove platforme, pa se od 2007. godine održavaju predsjedničke debate u organizaciji velikih američkih medija i Youtubea. Danas pojedini tradicionalni mediji imaju i vlastiti program uživo na toj platformi – mnogi imaju naloge kao još jedan kanal komunikacije sa publikom.

Otkako je ovu video platformu preuzeo Google, uvode se i noviteti, poput sve većeg kvaliteta video snimaka. U ovom trenutku, neki video sadržaji na Youtubeu mogu se gledati i u 8k rezoluciji koja je najbliža kvalitetu koje vidi ljudsko oko.

Sve je više video sadržaja koji daju mogućnost gledaocima da gledaju video u 360 stepeni, odnosno da vide čitavu atmosferu u klipu. Uvedena je analitika, kao i posebne usluge za kreatore sadržaja. Danas postoji posebna platforma u okviru Youtubea za djecu – Youtube Kids, kao i Youtube Music.

Reklame prije ili poslije samih snimaka, postale su učestale jer je to jedan od načina kako kompanija zarađuje. Za one koji ne žele da im se u toku gledanja pojavljuju reklame, Youtube je omogućio pretplatu za Youtube Premium od 2014. godine.

Desetoro najplaćenijih youtubera zajedno su zaradili 300 miliona dolara u 2021. godini, procjena je Forbesa. Prema statistici, svakodnevno se na Youtubeu objavi nešto više 700.000 sati materijala, a to prati više od dvije milijarde aktivnih korisnika.

Najviše korisnika je u Indiji – više od 450 miliona, dok ih je u Sjedinjenim Američkim Državama oko 250 miliona korisnika, prema statistici iz januara 2022. godine.

Baš kao i kompanija Facebook i Youtube najavljuje da će stvoriti metauniverzum, odnosno poseban digitalni prostor za korisnike.

Izvor: Cijeli tekst na BBC

About The Author