Dogovor Elona Muska o kupovini Twittera loša je vijest za slobodu medija

Twitter je produžetak ureda za novinare zbog čega ovaj prostor mora biti propisno moderiran, uz poštivanje slobode govora

Dogovor Elona Muska o kupovini Twittera loša je vijest za slobodu medija
elon_musk_royal_society

Milijarder Elon Musk postigao je dogovor s odborom Twittera o kupovini društvene mreže za posao u vrijednosti od 44 milijarde dolara i trebao bi postati jedini vlasnik platforme, a ovaj dogovor su osudile Međunarodna i Evropska novinarska federacija (IFJ/EFJ) upozoravajući da je to prijetnja pluralizmu, slobodi medija i njime se otvara prostor za dezinformacije.

Elon Musk je izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Inc i avio kompanije Space X. Ima dugogodišnju reputaciju kritiziranja Twitterove politike moderiranja sadržaja i redovno poziva Twitter da postane forum za “slobodu govora”.

Nakon preuzimanja, Musk, samoprozvani “apsolutist slobode govora” najavio je planove da “učini algoritme otvorenim kodom, porazi spam botove”.

Kupovina Twittera, kompanije koja okuplja više od 400 miliona korisnika širom svijeta znači da je ta platforma u vlasništvu jedne osobe umjesto više dioničara, što izaziva zabrinutost da bi ova nova koncentracija u rukama jednog pojedinca imala ozbiljne posljedice na njenu društvenu i političku upotrebu.

Novinarske federacije upozoravaju da bi Muskova najava o “autentifikaciji svih ljudi” ozbiljno dovela u pitanje zaštitu onih čija mišljenja ili identiteti nisu u skladu s onima na vlasti, među kojima su mnogi novinari i izvori širom svijeta koji moćne smatraju odgovornima.

Također su izrazili zabrinutost zbog bilo kakvih koraka poduzetih za smanjenje moderiranja sadržaja. Najnovije ankete IFJ-a otkrile su kako su novinari, posebno žene, i oni koji pripadaju manjinskim grupama, bili meta na internetu, uključujući Twitter, te su pozvali društvene medije da zauzmu stav kako bi zaštitili novinare od mržnje i mizoginih diskursa.

Osim toga, strahuju da će dopuštanje nereguliranog govora na Twitteru bez moderiranja povećati dezinformacije i ugroziti kvalitetno novinarstvo.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger kazao da je Twitter produžetak ureda za novinare gdje novinari promoviraju svoj rad, izražavaju ideje ili pronalaze izvore informacija zbog čega ovaj prostor mora biti propisno moderiran, uz poštivanje slobode govora.

– To je fina ravnoteža na koju svaki vlasnik Twittera mora obratiti pažnju. Zabrinuti smo što planovi Elona Muska za Twitter idu u krivom smjeru pogoršavajući mogućnosti napada na novinare i ugrožavajući anonimnost korisnika – dodao je.

Generali sekretar EFJ-a Ricardo Guitterez je kazao da milijarder nikada u prošlosti nije oklijevao koristiti Twitter kako bi manipulirao informacijama, uticao na cijene dionica i kontrolirao medijsko izvještavanje o vlastitom poslovanju.

– Imamo razloga vjerovati da će pojačati pritisak na društvenim mrežama. Krajnje je vrijeme da se regulira vlasništvo nad medijima i društvenim mrežama kako bi se suzbila koncentracija moći koja je štetna za pluralizam, javnu raspravu i demokratiju – zaključio je Guitterez.

Izvor: IFJ

About The Author