Omogućiti novinarima da sigurno izvještavaju sa sportskih događaja

Pozvali nadležne institucije da hitno reagiraju te istraže ove slučajeve, ali i da identificiraju nasilnike i protiv njih preduzmu zakonske mjere.

Omogućiti novinarima da sigurno izvještavaju sa sportskih događaja
Foto: safejournalists.net

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na ekipu TV N1 i verbalni napad na dopisnika Federalne Televizije Dejana Kožula te poziva nadležne organe da hitno istraže slučaj i preduzmu potrebne mjere kako bi se otkrili počinioci.

U blizini stadiona “Rajko Mitić”, uoči fudbalske utakmice Crvena zvezda-Young Boys, ekipa N1 televizije je pokušala je da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka kod Zvezdinog stadiona.

Dok su snimali prvog sagovornika najprije su čuli dobacivanje pogrdnih imena iz mase „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“… Nakon što su snimatelj i novinar pokušali da izbjegnu incident i odlučili da se pomjere na drugi kraj ulice, grupa mladića je nastavila da ih prati.

– Našao sam sagovornike, nisam vidio da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspio, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt – kazao je novinar N1 Mladen Savatović.

Istog dana, također kod stadiona „Rajko Mitić“, dopisnik Federalne televizije, Dejan Kožul, pokušao je da napravi prilog pored postavljenog tenka. U tom trenutku prišao mu je prvo jedan, a zatim više mladića i pitali ga šta radi tu.

Nakon što im je novinar odgovorio da snima prilog za sarajevsku televiziju, pitali su ga da li je Srbin. Po riječima Kožula, ovaj verbalni napad mogao je da preraste u fizički obračun, ali zaslugom njegovog kolege snimatelja to se nije dogodilo.

– Ovu utakmicu obilježilo je višestruko ometanje novinara u radu koje je kulminiralo nasilnim ishodom. Uskraćivanje akreditacije dnevnom listu Danas od Uprave Kluba Crvena zvezda, zastrašivanje Kožula i na kraju fizički napad na ekipu TV N1 su incidenti koji moraju imati adekvatan odgovor državnih organa u Srbiji – kazao je predsjednik Nezavisno udruženje novinara Srbije Željko Bodrožić.

Od početka 2019. godine NUNS je zabilježio 85 pritisaka, verbalnih i fizičkih napada na medijske profesionalce.

Regionalna platforma podržava napore NUNS-a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno reagiraju te istraže ove slučajeve, ali i da identificiraju nasilnike i protiv njih preduzmu zakonske mjere.

Iz platforme su podsjetili da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava te su najavili da će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i sigurnosti novinara u regionu zapadnog Balkana.

Izvor: Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara

About The Author