Doživotna kazna izrečena Osmanu Kavali mračan je dan za civilno društvo u Turskoj

Ova odluka potvrđuje autoritarni karakter postojećeg sistema i jasno pokazuje nedostatak spremnosti za bilo kakvu vrstu stvarnih reformi u području temeljnih prava

Doživotna kazna izrečena Osmanu Kavali mračan je dan za civilno društvo u Turskoj

Bilo je to suđenje koje su pomno pratili međunarodni i lokalni promatrači. Konačno, 25. aprila turski je sud donio svoju odluku. Poznati turski filantrop Osman Kavala osuđen je na doživotni zatvor nakon što je već četiri i pol godine proveo iza rešetaka.

Odluka je protivna pozivima Evropskog suda za ljudska prava iz 2019. godine da se Kavala pusti na slobodu zbog “nedovoljnih dokaza” i prošlogodišnjem saopćenju Vijeća Evrope u kojem se navodi da će pokrenuti postupak protiv Turske krajem novembra 2021. godine ako Kavala ne bude pušten.

Uz Kavalu, zatvor je određen i za sedmorica suoptuženih. Svima se, između ostalog, sudilo zbog optužbi za špijunažu i pokušaj rušenja vlade.

Kareem Fahim napisao je članak za Washington Post nakon odluke suda naglašavajući da Kavalina duga pravna muka simbolizirala neumorni napad predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana na opozicione figure, disidente i druge navodne neprijatelje u godinama nakon pokušaja državnog udara na vladu 2016. godine.

– Ali čak i među masama okupiranim u državnoj mreži, Kavala se isticao zbog napora koje je Turska uložila da ga drži zatvorenog i zbog Erdoğanova očitog ličnog antagonizma prema njemu – dodao je.

Obraćajući se sudnici putem videa iz zatvora Silivri u kojem se nalazi, filantrop je suđenje opisao kao “potpuno pod političkim utjecajem”, a njegov produženi pritvor kao “čin hapšenja zloupotrebom ovlasti”.

Nakon odluke suda, stalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za Tursku Nacho Sánchez Amor i predsjedavajući parlamentarne delegacije EU-Turska Sergey Lagodinsky objavili su saopćenje u kojem su kritizirali ishod suđenja.

– Tursko pravosuđe potvrdilo je najgore prognoze kada su Kavalu osudili na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnog pokušaja rušenja vlade. Ova odluka Istanbulskog krivičnog suda očito je nepoštivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava i zasigurno će dovesti do posljedica u postupku za prekršaje koji je u toku u Vijeću Evrope – naveli su.

Ova odluka ponovno potvrđuje autoritarni karakter postojećeg sistema i jasno pokazuje nedostatak spremnosti za bilo kakvu vrstu stvarnih reformi u području temeljnih prava i vladavine prava.

Amnesty International je tu odluku opisao kao “razarajući udarac za ljudska prava” u Turskoj, a direktor Amnesty Internationala za Evropu Nils Muižnieks je kazao da ova presuda zadaje razoran udarac ne samo Osmanu Kavali, njegovim suoptuženicima i porodicama, već i svima koji vjeruju u pravdu i aktivizam za ljudska prava u Turskoj i šire.

– Odluka suda prkosi svakoj logici. Tužilaštvo više puta nije pružilo nikakve dokaze koji potkrepljuju neutemeljene optužbe za pokušaj rušenja vlade. Ova nepravedna presuda pokazuje da je suđenje bilo samo pokušaj da se ušutkaju nezavisni glasovi – dodao je.

Kavala, uspješni turski poduzetnik koji je godinama podržavao brojne inicijative civilnog društva u Turskoj, uključujući i Fondaciju za otvoreno društvo Turske, priveden je 18. oktobra 2017. godine.

Dvije sedmice kasnije uhapšen je pod optužbom da je „pokušao srušiti ustavni poredak” i zbog “pokušaja rušenja vlade” zbog njegovog navodnog finansiranja protesta u Geziju 2013. godine. On je u zatvoru strogog osiguranja od novembra 2017. godine.

U februaru 2020. godine Kavala je oslobođen optužbi, no nekoliko sati kasnije optužen je za umiješanost u pokušaj državnog udara 2016. godine. Iako je oslobođen mjesec dana nakon ove optužbe, Kavala je zadržan u istražnom zatvoru pod optužbom da je počinio „političku ili vojnu špijunažu”.

Zatim je u januaru 2021. godine njegova oslobađajuća presuda na suđenju u parku Gezi poništena, a tokom suđenja održanog u februaru sud je odlučio kombinirati optužbe podignute protiv Kavale u suđenju za park Gezi s državnim udarom te je odredio da on ostane u pritvoru.

Kavalini advokati rekli su da je optužnica pretpostavljena fikcija kojoj nedostaju dokazi. Međunarodne organizacije za ljudska prava i grupe civilnog društva u Turskoj ocijenile su da je hapšenje Kavale politički motivirano.

Izvor: GlobalVoices

About The Author