Novinar optužen za posjedovanje narkotika nakon istrage o korupciji

Na snimku koji prikazuje hapšenje Temirov je rekao kako vjeruje da mu je policija podmetnula drogu u džep

Novinar optužen za posjedovanje narkotika nakon istrage o korupciji

Poznati istraživački novinar u bivšem sovjetskom Kirgistanu optužen je za posjedovanje narkotika, javila je policija, a slučaj se dogodio nekoliko dana nakon što je novinar objavio istraživačku priču o poslu s gorivom moćne političke porodice.

Taj je potez izazvao strah od napada na medije novog predsjednika te srednjoazijske zemlje, čiji je mandat doveo do hapšenja političara i sve veće kontrole nad građanskim organizacijama.

Bolot Temirov, čiji je YouTube kanal Temirov Live poznat po istragama o korupciji, priveden je u subotu nakon što je policija upala u ured te medijske kuće.

Oko 200 pristaša Temirova, uključujući kolege novinare, okupilo se u nedjelju ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, a neki su pozvali na minstrovu ostavku.

U policijskom saopćenju rečeno je da su Temirov i njegov kolega Bolot Nazarov uhapšeni pod optužbom za “posjedovanje ilegalnih narkotika”. Temirov i Nazarov pušteni su iz pritvora, ali im je zabranjeno napuštanje zemlje.

Na snimci novinara snimljenoj tokom hapšenja, Temirov je rekao kako vjeruje da mu je policija podmetnula drogu u džep.

Nadzorni odbor Norveškog helsinškog odbora rekao je u tweetu da se tvrdnja o podmetanju mora odmah istražiti “kako bi se spriječila nagađanja da vlasti razbijaju medijske kuće koje istražuju korupciju na najvišem nivou”.

Optužbe dolaze nakon što je Temirov izvijestio o navodnom profiterstvu u industriji goriva rođaka Kamčibeka Tashiyeva, šefa sigurnosnog odbora Kirgistana, koji je došao na vlast zajedno s sadašnjim predsjednikom Sadyrom Japarovom tokom nemira 2020. godine.

Japarov je u kazao da će se pobrinuti da se slučaj “pravično istražuje”, ali je obećao podršku Tashiyevu, dugogodišnjem savezniku.

– Tashiyev je detaljno objasnio da su optužbe protiv njega potpuno lažne – kazao je.

Na konferenciji za novinare, Tashiyev je odbacio tvrdnje da je njegov odbor utjecao na istragu Temirova ili njegovog osoblja i nazvao je izvještaje o poslovanju s gorivom njegovog nećaka “lažima”.

– Nikad nisam bio uključen u korupciju… to je moja doživotna pozicija – rekao je Tashiyev.

Tashiyev je optužio Temirovljevog kolegu Nazarova da je “ovisan” o narkoticima i da koristi bong za pušenje nedopuštenih supstanci, ali nije ponudio dokaze za tu tvrdnju.

Muzičara Nazarova podržavali su kolege muzičari koji su svirali ispred gradske policijske uprave sve dok nije pušten nekoliko sati nakon Temirova u nedjelju poslijepodne.

Izvor: AFP

About The Author