FTV I BHT1: Potres, Vaskrs, prijetnje, izbori

Nema nezanimljivih političkih sedmica u BiH, ali je politiku u drugi plan potisnuo zemljotres u Stocu. Obje televizije su dobro reagovale na ovu prirodnu katastrofu koja je odnijela jedan ljudski život

FTV I BHT1: Potres, Vaskrs, prijetnje, izbori

 

FTV: Analitički pristup dnevnim temama

  1. – 25. april 2022.

SLOBODA U BANJOJ LUCI: Početak prošle sedmice na FTV-u obilježen je protestom “Sloboda”, održanom u Banjoj Luci, ali su urednici ispravno odlučili otkriti da li je organizator, Boračka organizacija Republike Srpske, samo paravan za jačanje poljuljane pozicije SNSD-a i Milorada Dodika. Najveća pažnja posvećena je prijetećim pjesmama upućenim na adresu visokog predstavnika Christiana Schmidta. Upitno finansiranje izbornog procesa i posljedice neusvajanja državnog budžeta bile su među udarnim vijestima cijelog analiziranog perioda. Skup u Banjoj Luci praćen je kroz analize i reakcije tokom cijele sedmice.

PRESUDA VIKIĆU: Izdvajamo odličan prilog o oslobađajućoj presudi Draganu Vikiću, uz podsjećanje na njegove najvažnije izjave iz predratnog, ratnog i poratnog perioda. FTV donosi i sve reakcije te analitički pristupa skupu “Sloboda” iz Banje Luke, podastirući publici kontekst u kojem je ovaj protest i održan.

FRANCUSKA, SLOVENIJA, UKRAJINA: Dešavanja iz svijeta bila su zadovoljavajuće prisutna u dnevniku Federalne televizije – Ukrajina praćena agencijskim vijestima i reakcijama zvaničnika, a Francuska kroz posebne analitičke priloge o tome šta za Evropu znači pobjeda Emmanuela Macrona, a šta njegove protukandidatkinje Marine Le Pen. Još jedan važan TV osvrt na zaostavštinu Maka Dizdara: na Baščaršiji je umjesto muzeja ovom pjesniku otvoren nargila-bar, što je FTV popratila odličnim prilogom. Ispraćena je epilogom i emitovana priča o rudarima u Zenici, o naknadno postignutom dogovoru menadžmenta rudnika i Elektroprivrede BiH povodom problema stvorenih zbog neuplaćivanja kreditnih zaduženja rudara.

Ocjena: 7

 

BHT: Umanjiti štetu

  1. – 25. april 2022.

 

STOLAC, HERCEGOVINA: Nešto siromašniji prilozi na Dnevniku 2 ove TV kuće, iako je tokom izvještavanja o zemljotresu na zavidnom nivou bila požrtvovanost reportera da pokriju sva područja, primarno Stolac, ali i sve izvore iz Hercegovine relevantne za ovu katastrofu. Strepnje građana čiji su domovi pogođeni zemljotresom, izjave zvaničnika i struke, sve je to dobilo svoje mjesto u reporterskim javljanjima za Dnevnik 2.

VIKIĆ, DRUGI PUT: O oslobađajućoj presudi Draganu Vikiću nešto drugačiji ugao od FTV-ovih reportera – više izjava i reakcija iz RS-a bio je urednički izbor na BHT1. Cijelu sedmicu je problematizirano finansiranje CIK-a pred izbore, a mjesta su našle i igrarije u Vijeću ministara, kao i činjenica da je Dragan Čović iskoristio svoju poziciju u zakonodavnoj vlasti te u hitnu proceduru uputio prijedlog zakona o izbornoj reformi.

VASKRS: Vaskrsu je dat poseban značaj tokom vikenda prenošenjem vaskršnje poruke mitropolita dabrobosanskog pred sam praznik. Prilozi o održanim liturgijama, o običajima, povezivanju sa komšijama te prazničnoj atmosferi obilježili su nedjeljni dnevnik, slično kao i prethodne sedmice, kad je proslavljan Uskrs. Zbrajanje štete u Hercegovini nakon zemljotresa, praćeni su svi važni detalji nakon ove prirodne katastrofe.

Ocjena: 3

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

FTV ipak bitno bolji ove sedmice u izvještavanju o aktuelnim dešavanjima. Vidljivo analitičniji pristup svim dnevnopolitičkim temama, ali ostaje i dalje stalno prisutna činjenica da premalo ljudskih, životnih priča dolazi u udarne termine. Oba servisa su dobro izvještavala o zemljotresu u Hercegovini, pokrivajući šire područje pogođene regije. Svjetski dan knjige obilježen je na FTV-u razgovorom s književnikom Dževadom Karahasanom, što je bila prava poslastica za publiku. Primat su obje televizijske kuće dale predizbornim, kao i izbornim dešavanjima u Francuskoj, donoseći detalje pred drugi krug predsjedničkih izbora. Nešto manje je pokazan interes TV kuća za slovenačkim izborima, osim na dan kad je iznenadno poražen Janez Janša: stranka Pokret Sloboda i njezin lider Zoran Golob zaokupili su medijsku pažnju i BHT-a i FTV-a nakon pobjede na parlamentarnim izborima. Stiče se dojam da su obje televizije mogle i ranije posvetiti minute svojih dnevnika Sloveniji, posebno zbog blizine sa BiH, ali je tokom sedmice, kada je riječ o dešavanjima u svijetu, fokus ipak primarno bio na Ukrajini i Francuskoj.

 

Plus sedmice

BHT1 

Odličan prilog o poskupljenjima kroz vizuru pijaca, transparentno poredane i upoređene cijene pojedinih proizvoda. Koristan izvještaj koji govori o udaru na džep građana BiH te posvemašnjoj inflaciji, koju ne prate povećanja plata.

FTV

Ispovijest Bahrudina Delića iz Zenice koji je u BiH stigao iz Mariupolja: njegovo potresno svjedočenje zabilježila je reporterka Gordana Ristović Muslija. Prilog i razgovor oslikavaju stanje užasa u Ukrajini, te kakve je to posljedice ostavilo po zdravlje sugovornika.

 

Minus sedmice

BHT1

Ova televizija je imala i poseban prilog o dešavanjima na skupu “Sloboda” u Banjoj Luci te je data prilika analitičarima iz tog grada da umanje štetu izazvanu povicima i prijetnjama smrću upućenim visokom predstavniku Christianu Schmidtu i da se sve protumači kao dio kolorita jednog protestnog skupa.

FTV

Prilog o rudarima iz Zenice, iz rudnika Stara jama i Raspotočje, mogao je imati i ljudskiju dimenziju, priču o tome kako preživljava rudar nakon svih poteškoća i tragedija koje su zadesile ovu plemenitu i tešku profesiju.

 

About The Author