Twitter priznao pristranost u algoritmima objava desničarskih političara i medija

Home feed promovira desničarske tweetove u odnosnu na ljevičarske, pokazalo interno istraživanje

Twitter priznao pristranost u algoritmima objava desničarskih političara i medija
Foto: TechCrunch

Twitter je priznao da su više pojačani tweetovi desničarskih političara i medija nego sadržaji koji objavljuju lijevo orjentitani političari.

Platforma društvenih medija ispitala je tweetove izabranih dužnosnika u sedam zemalja – Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Japanu.

Također je proučeno da li je politički sadržaj iz medija pojačan na Twitteru, s fokusom na američke izvore vijesti poput Fox News, New York Timesa i BuzzFeeda.

Studija je poredila Twitter početnu stranicu – zadani način na koji se njezinih 200 miliona korisnika služi tweetovima u kojoj algoritam kroji ono što korisnici vide – s tradicionalnom hronološkom početnom stranicom na kojoj su najnoviji tweetovi na prvom mjestu.

Istraživanje je otkrilo da su u šest od sedam zemalja, osim Njemačke, tweetovi desničarskih političara dobili više pojačanja od algoritma od ljevičarskih; desničarske informativne organizacije bile su više pojačane od onih lijevo orijentiranih i općenito su tweetovi političara bili više pojačani algoritamskom početnom stranicom u poređenju s hronološkom.

Prema istraživanju napisanom na 27 stranica, Twitter je otkrio “statistički značajnu razliku u korist političke desnice” u svim zemljama osim u Njemačkoj.

Najveći raskorak između desnice i ljevice bio je u Kanadi (liberali 43 posto; konzervativci 167 posto), a slijedi ih Velika Britanija (laburisti 112 posto; konzervativci 176 posto). Čak i ako isključimo najviše državne dužnosnike, rezultati su bili slični, navodi se u dokumentu.

Twitter je rekao da nije jasno zašto je njegova Home stranica dala ove rezultate i naznačio da bi sada možda trebao promijeniti algoritam.

U blogu koji su napisali direktor programskog inženjeringa Twittera Rumman Chowdhury i istraživač Luca Belli kaže se da bi nalazi mogli biti “problematični” i da je potrebno provesti još studija.

– Algoritamsko pojačavanje je problematično ako postoji preferencijalni tretman u funkciji načina na koji je algoritam konstruiran u odnosu na interakcije koje ljudi imaju s njima. Potrebna je daljnja analiza temeljnih uzroka kako bi se utvrdilo koje su promjene potrebne i smanjili štetni učinci – stoji u postu.

Twitter je rekao da će istraživanje učiniti dostupnim vanjskim osobama, poput akademika, te se sprema omogućiti trećim stranama širi pristup svojim podacima, čime će vjerojatno izvršiti daljnji pritisak na Facebook da učini isto.

Izvor: The Guardian

About The Author