ECHR će prioritetno razmatrati apelaciju RSF-a o ruskom zakonu o stranim agentima

Rusija je na popis „stranih agenata“ već dodala brojne nezavisne medije poput latvijske „Meduze“, prvog antikorupcijskog medija sa sjedištem u Moskvi

ECHR će prioritetno razmatrati apelaciju RSF-a o ruskom zakonu o stranim agentima
Foto: USA Today

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty pozdravio je odluku Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) da prioritetno prihvati pravni slučaj koji je moskovski ured pokrenuo prošlog mjeseca protiv ruske vlade.

Odluka ECHR-a o dodjeli statusa “prioriteta” za taj slučaj – koji se dodjeljuje za najvažnije, ozbiljne i hitne slučajeve – znači da će se on vjerovatno odvijati brže od uobičajenog.

Ruska vlada mora do 5. oktobra dostaviti svoj odgovor na slučaj ECHR-u, međunarodnom sudu Vijeća Evrope, glavnom evropskom mehanizmu za zaštitu ljudskih prava.

RSF je naveo da oni osporavaju ruske zakone o “stranim agentima” čija primjena je rezultirala novčanim kaznama u iznosu od miliona dolara za tu medijsku kuću od januara.

Zakon nalaže da RFE sebe označi kao “stranog agenta”, termin koji na ruskom znači da je ta medijska kuća državni neprijatelj. Oznaka mora biti postavljena na svim medijskim sadržajima u zemlji ili bi se mogla izreći teška finansijska i potencijalno krivična kazna.

U apelaciji se tvrdi da postupci Rusije krše prava na slobodu izražavanja i slobodu medija što su prava zaštićena članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prošle godine Rusija je usvojila zakon koji nacionalnom zakonodavstvu daje prednost nad međunarodnim ugovorima i presudama međunarodnih tijela što je, kažu kritičari, potez koji ima za cilj nadjačati presude Evropskog suda za ljudska prava.

Posljednjih sedmica Rusija je na svoj popis „stranih agenata“ već dodala nezavisne medije poput latvijske „Meduze“, prvog antikorupcijskog medija sa sjedištem u Moskvi i nizozemskog VTimes.io, a VTimes je prestao s radom.

Rusko takozvano zakonodavstvo o “stranim agentima” usvojeno je 2012. godine i više je puta izmijenjeno. Zahtijeva da se nevladine organizacije koje primaju pomoć izvana i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima registriraju i identificiraju kao “strani agenti” i podvrgnu reviziji.

Kasnije izmjene ciljale su medije finansirane iz inostranstva, dok je 2017. godine ruska vlada stavila je na popis rusku službu RFE-a, zajedno sa šest drugih medija na ruskom jeziku RFE/RL i Current Time. Ruska služba VOA također je dodana na popis.

RFE se finansira grantom američkog Kongresa putem američke Agencije za globalne medije, a svake sedmice gotovo sedam miliona ljudi pristupa RFE vijestima na portalima u Rusiji.

Izvor: RSF

About The Author