Kratki spoj CPCD-a sa Duškom Jurišić i Admirom Katicom: Internet (ni)je javno

Internet jeste javni, ali nije javno mjesto poput ulica, trgova, parkova, izletišta, stadiona i zato se ovim zakonom kao javna mjesta ne mogu definirati mediji

Kratki spoj CPCD-a sa Duškom Jurišić i Admirom Katicom: Internet (ni)je javno

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) posvetio je majsko izdanje svog Kratkog spoja, temi “Internet (ni)je javno mjesto” i Nacrtu zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, koji je utvrdila Vlada Kantona Sarajevo, a koji između ostalog obuhvata online sferu sa ciljem reguliranja širenja lažnih vijesti, definirajući djelovanje na internetu kao na javnom mjestu.

Prijedlog je naišao na različite medijske interpretacije. Oni koji ga zagovaraju tvrde da će to biti zakonsko rješenje koje će uvesti red u društvene mreže, dok dio stručne javnosti i nevladin sektor upozoravaju da je Nacrt nedorečen.

Smatraju da otvara prostor za cenzuru i predstavlja prvi korak ka sputavanju medija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, te da bi moglo doći do zloupotrebe po uzoru na antidemokratski zakon, koji dekriminalizacijom klevete nastoji usvojiti Narodna skupština Republike Srpske.

Direktorica CPCD-a Aida Daguda je u razgovoru sa zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duškom Jurišić i ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva Admirom Katicom otvorila ove teme.

Ministar Katica je kazao da se zakonom prvi put u Kantonu Sarajevo Internet definira kao javno mjesto. To znači da kada neko bude prijetio, nasilnički se ponašao na internetu, u budućnosti će moći biti prekršajno sankcioniran, ako je to radio na području Kantona.

– Želimo se boriti protiv nasilja u svakom obliku i zaštititi građane. Online sfera je mjesto početka nasilja i već osjećamo ogromne posljedice. Otvorili smo konsultacije s medijskom zajednicom, ombdusmenima i otvoreni smo za primjedbe i sugestije građana, nevladinih organizacija – kazao je.

Zamjenica ministra Duška Jurišić naglasila je da prijedlog ima pozitivne i negativne strane, te da je pohvalno što je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS pokazalo raspoloženje da razgovara, kao i da mediji budu izdvojeni iz ovog zakona što je značajan korak.

Nacrt Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo pokazuje koliko je važno regulirati i pitanje transparentnosti vlasništva nad online medijima, smatra Jurišić, koja ocjenjuje da bi se na taj način uredila i odgovornost za objavu vijesti i sadržaja.

– Internet jeste javni, ali nije javno mjesto poput ulica, trgova, parkova, izletišta, stadiona, dvorana i slično i zato se ovim zakonom kao javna mjesta ne mogu definirati mediji. Pitanje iznošenja i prenošenja lažnih vijesti putem online medija, portala i društvenih mreža trebalo bi riješiti posebnim zakonom, a ne Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira – stava je ona.

Dodala je da je potrebno donijeti zakon o transparentnosti vlasništva nad online medijima, o kojem se razgovara već četiri godine. Udruženje “BH novinari” je prijedlog zakonskog rješenja dostavilo Ministarstvu za promet i komunikacije BiH prije četiri godine. Međutim, taj zakon nikad nije ugledao svjetlost dana, jer nije postojala politička volja.

Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda upućen je na skupštinsku proceduru, nakon čega će uslijediti javna rasprava u trajanju od 60 dana.

Daguda je zaključila da je neophodno donositi kvalitetna zakonska rješenja uz aktivnu uključenost svih zainteresiranih strana, a period javnih konsultacija treba iskoristiti za konstruktivne prijedloge i rješenja koja neće umanjiti prostor slobode govora.

Inače predstavnici Udruženja BH novinari učestvovali su ove sedmice u diskusiji o Nacrtu ovog zakona koju je organiziralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Najavili su da će dostaviti svoje primjedbe na zakon, budući da neke od njegovih predloženih odredbi duboko zadiru u medijske slobode.

Izvor: CPCD

About The Author