Kad se “sedma sila” nađe na meti silnika

Novinari nerijetko nisu ni svjesni koliko je posao koji rade zapravo rizičan

Kad se “sedma sila” nađe na meti silnika
Foto: timeslive.co.za

Pripadnici “sedme sile“ u Bosni i Hercegovini sve češće su na udaru sile, i to one fizičke. Bolno iskustvo koje jasno demonstrira ko je kome “sila“ i nad kime se ona upotrebljava osjetio je na svojoj koži novinar bijeljinske televizije BNTV Vladimir Kovačević.

Godinu dana nakon brutalnog napada, navedeni slučaj i dalje izaziva šok i nevjericu posebno među kolegama unutar novinarske zajednice, uzimajući u obzir činjenicu da je Kovačević izudaran metalnim šipkama po glavi i da je samo pukom srećom preživio.

Pravda je donekle zadovoljena jer je Marko Čolić iz Banje Luke nedavno zbog pokušaja ubistva novinara Kovačevića prvostepeno osuđen na četiri godine robije. Međutim, nema odgovora na pitanje da li postoje nalogodavci ovog djela, a isto to pita se i napadnuti novinar.

Već duže vrijeme novinari u BiH naglašavaju potrebu bolje zakonske zaštite njihovog prava na slobodan i neometan rad. Napad na Kovačevića bio je okidač za njegove kolege da od zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) zahtijevaju da izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta napad na novinare bude tretiran kao napad na službene osobe.

– Od vlasti RS-a očekujemo da privedu pravdi sve napadače na novinare. Od novog saziva Narodne skupštine tražimo da na prvoj redovnoj sjednici po hitnom postupku izmijene Krivični zakon RS-a kako bi napadači na novinare bili oštrije kažnjavani. Novi krivični zakon bi trebalo da sadrži novu odredbu, po kojoj bi se napad na medijske radnike tretirao kao napad na službena lica – kazao je u novembru prošle godine predsjednik Kluba novinara Banja Luka, Siniša Vukelić.

Ni u drugom dijelu države ništa bolja situacija kada je riječ o zaštiti novinara. U Federaciji BiH (FBiH), po tumačenju lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, napad na snimatelja je zapravo “napad na kameru“, a to se desilo fotografu “Žurnala” Adiju Kebi, koji je  snimao objekte firme u vlasništvu predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad, Huse Ćesira.

– U proteklih godinu dana nebrojeno puta smo bili meta pravosudnih institucija i političkih partija i njihovih predstavnika. Reagirali smo i ukazivali na neophodnost ozbiljnog djelovanja nadležnih institucija u kažnjavanju počinioca napada na novinare. Rezultat njihove neaktivnosti ili nedovoljno ozbiljnog pristupa ovom, sve očitijem problemu, rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju – izjavio je nakon napada na Kebu izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize i urednik portala “Žurnal” Eldin Karić.

Nakon ovog nemilog događaja u Parlamentu FBiH usvojena je inicijativa Socijaldemokratske partije (SDP) da napadi na novinare ubuduće budu tretirani kao napadi na službene osobe.

Pitanje je šta će se tačno podrazumijevati pod “napadom na novinare“? Jer, ovdje se ne radi samo o fizičkim napadima. Brojni novinari u BiH trpe svakodnevne verbalne atake koji predstavljaju jedan od najvećih uzročnika stresa, nervoze, anksioznosti, i po mišljenju mnogih zdravstvenih radnika, okidač su za druge zdravstvene probleme zbog kojih novinari, nažalost, sve mlađi napuštaju ovaj svijet.

Novinari nerijetko nisu ni svjesni koliko je posao koji rade zapravo rizičan jer nije se lako odbraniti od različitih načina “ispoljavanja nezadovoljstva“. Na adekvatnu pravnu zaštitu i dalje najčešće ne mogu računati, jer u sistemu obrnute realnosti u kojoj živimo novinari su veoma često meta pravosuđa, a ne oni koje bi trebalo zaštititi.

Na kraju, pitanje o kojem bi trebalo razmisliti: da sutra padne mrtva glava nekog novinara, da li bi društvo najzad shvatilo ozbiljnost situacije?

Izvor: BH Novinari (E-bilten)/Faruk Durmišević

About The Author