UN: Izraelske snage u Gazi u posljednjih šest mjeseci ranile 30 novinara

Na okupiranom palestinskom teritoriju nastavljena su ozbiljna kršenja međunarodnog prava

UN: Izraelske snage u Gazi u posljednjih šest mjeseci ranile 30 novinara
Foto: theglobepost.com

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet kazala je obraćajući se na sjednici UN-a u Ženevi da su izraelske snage sigurnosti u Pojasu Gaze u posljednjih šest mjeseci ranile 30 novinara.

Bachelet je podsjetila da je Vijeće za ljudska prava UN-a 22. marta usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje Izrael.

– Tokom tog perioda, na okupiranom palestinskom teritoriju nastavljena su ozbiljna kršenja međunarodnog prava, uključujući i dešavanja na velikim građanskim protestima u Gazi – upozorila je.

Podsjetivši da Palestinci od 30. marta 2018. godine na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije “Marš za veliki povratak”, naglasila je da izraelske snage sigurnosti napadaju demonstrante suzavcima, vodenim topovima, ali i bojevom municijom.

Istakla je da su žrtve izraelskih napada nerijetko mladići, ali i djeca, kao i novinari i medicinski radnici.

Napomenula je da su izraelske snage samo tokom prve godine protesta ubile 189 palestinskih demonstranata izražavajući posebnu zabrinutost zbog ranjavanja 263 djece bojevom municijom.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije “Marš za veliki povratak” tražeći povratak na teritorije s kojih su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine. U intervenciji izraelskih vojnika na mirnim protestima od početka godine ubijeno je više od 200 Palestinaca.

Izvor: Oslobođenje

About The Author