EFJ pozivao Evropsku uniju da odustane od slabljenja šifriranja poruka

Novinarima je potrebno end-to-end šifriranje kako bi zaštitili izvore i bili u komunikaciji sa uzbunjivačima

EFJ pozivao Evropsku uniju da odustane od slabljenja šifriranja poruka

Evropska federacija novinara (EFJ) zahtijeva od Vijeća ministara Evropske unije da odmah povuče sve planove koji bi mogli oslabiti sigurnu enkripciju u digitalnoj komunikaciji jer se novinari oslanjaju na šifriranje kako bi zaštitili izvore.

Vijeće Evropske unije predložilo je nacrt rezolucije kojom se od nacionalnih vlasti širom EU traži pristup šifriranim porukama u okviru kriminalnih istraga terorizma i organiziranog kriminala.

– Razumijemo da su nam potrebni tehnički napredni alati u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, ali tome cijena ne smiju biti izvori koje koriste novinari i ugrožavanje slobode medija – kazao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård.

On napominje da novinari moraju biti u mogućnosti istraživati i razmjenjivati informacije s uzbunjivačima, bez da budu meta bilo kakvih kriminalnih istražitelja.

End-to-end šifriranje sprječava vlasti, hakere i zaposlenike kompanija da gledaju sadržaj privatnih digitalnih poruka. Prema rezoluciji, usluge slanja poruka trebaju vladama omogućiti dešifriranje i presretanje sigurnih mrežnih komunikacija.

Rezolucija predlaže nespecificirana tehnička rješenja za potkopavanje te zaštite. Nacrt rezolucije predložila je Njemačka, koja trenutno predsjeda Vijećem Evropske unije, očito bez konsultiranja stručnjaka za zaštitu privatnosti ili novinara, naglasili su u Evropskoj federaciji novinara.

Izvor: Evropska federacija novinara (IFJ)

About The Author