Istraga protiv Danijela Simića i RTRS-a zbog negiranja genocida

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić saslušan kao svjedok u tom predmetu

Istraga protiv Danijela Simića i RTRS-a zbog negiranja genocida

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je da je saslušan kao svjedok u predmetu protiv uredništva Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) zbog negiranja genocida.

Suljagić je ranije podnio prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv uredništva RTRS-a te, predsjednika Udruženja novinara RS-a Danijela Simića.

– U svojstvu svjedoka i podnosioca krivične prijave, saslušan sam u predmetu istrage protiv Danijela Simića i uredništva RTRS zbog negiranja genocida. Uvijek smo na raspolaganju institucijama BiH – objavio je Suljagić.

Simić je u nekoliko navrata gostujući u programu izjavio da se svake godine u Srebrenici u julu održava “Potočarski igrokaz”, aludirajući pri tome na 11. juli kada se obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Suljagić je nakon toga objavio da je podnio krivičnu prijavu.

– Sad ćemo testirati dvije institucije. Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) kojoj ću poslati pritužbu i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kojem ću poslati krivičnu prijavu. Nimalo ne sumnjam u to da vladavina prava u BiH prestaje tamo gdje počinju muslimani, ali tek da se uvjerimo da je to uistinu tako – poručio je tom prilikom Suljagić.

Izvor: Klix

About The Author