Fotografija koja prikazuje ožalošćenu Palestinku osvojila nagradu World Press Photo

Dok su porodice tražile rođake u mrtvačnici bolnice Nasser, žena je držala tijelo svoje petogodišnje nećakinje

Fotografija koja prikazuje ožalošćenu Palestinku osvojila nagradu World Press Photo
Foto: Mohammed Salem/Reuters

Zastrašujuća slika ožalošćene Palestinke koja grli tijelo svoje male nećakinje, ubijene u izraelskom napadu na Pojas Gaze, osvojila je nagradu Svjetske novinske fotografije za 2024. godinu.

Fotografija koju je snimio Mohammed Salem iz novinske agencije Reuters prikazuje Inas Abu Maamar kako ljulja tijelo petogodišnje Saly, koja je ubijena s majkom i sestrom kada je projektil pogodio njihovu kuću u Khan Younisu, u južnom dijelu Gaze, u oktobru.

Salem je bio u bolnici Khan Younis Nasser 17. oktobra kada je vidio Abu Maamar, 36, kako jeca i čvrsto drži tijelo svoje nećakinje u mrtvačnici. Fotografija je snimljena 10 dana nakon početka trenutnog rata u Gazi.

– Bio je to snažan i tužan trenutak i osjećao sam da slika sažima širi smisao onoga što se događalo u Pojasu Gaze – rekao je Salem, koje je citirao World Press Photo.

– To je slika koja ima veliki uticaj. Jednom kad ga vidite, nekako vam se ureže u um. Ima neku vrstu doslovne i metaforičke poruke o užasu i uzaludnosti sukoba. To je nevjerojatno snažan argument za mir – kazala je Fiona Shields, predsjednica žirija.

Lee-Ann Olwage iz Južne Afrike, koja je snimala za GEO, osvojila je nagradu za priču godine s intimnim portretom madagaskarske porodice koja se brine za starijeg rođaka koji pati od demencije.

– Ova priča bavi se univerzalnim zdravstvenim problemom kroz objektiv porodice i brige. Odabir slika sastavljen je od topline i nježnosti podsjećajući gledaoce na ljubav i bliskost potrebnu u vrijeme rata i agresije širom svijeta – kazao je žiri.

Venezuelanac Alejandro Cegarra osvojio je nagradu za dugoročni projekt sa svojim živopisnim jednobojnim slikama migranata i tražitelja azila koji pokušavaju prijeći južnu granicu Meksika.

Snimajući za The New York Times/Bloomberg, Cegarrinu je vlastito iskustvo kao migranta “omogućilo osjetljivu perspektivu usmjerenu na čovjeka koja je fokusira na djelovanje i otpornost migranata”.

U kategoriji Otvoreni format, Ukrajinka Julia Kochetova pobijedila je sa svojom web stranicom koja “spaja fotonovinarstvo s ličnim dokumentarnim stilom dnevnika kako bi svijetu pokazala kako je to živjeti s ratom kao svakodnevnicom”.

Ove godine nagrađene fotografije odabrane su između 61.062 prijava koje je poslao 3.851 fotografa iz 130 zemalja. Fotografije će biti do 14. jula izložene u De Nieuwe Kerk, crkvi iz 15. stoljeća u centru Amsterdama.

Izvor: Al Jazeera

About The Author