Novinar portala 072info pozvan na saslušanje u policiju

MUP-a ZDK ovim najbolje dokazuje da politika nakon policije želi ovladati i novinarskim redakcijama u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu

Novinar portala 072info pozvan na saslušanje u policiju
Foto: m.pogled.ba

Novinar portala 072info.com pozvan je u policiju u svojstvu svjedoka nakon što je taj portal prenio tekst gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u kojem se spominjao ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamin Sinanović (SDP).

Naime, inspektori Odsjeka za maloljetničku delikvenciju, kompjuterski kriminal i krivična djela protiv spolne slobode i morala MUP-a ZDK pronašli novinara i pozvali ga u svojstvu svjedoka zbog krivične prijave Sinanovića protiv Kasumovića.

U pitanju je objava gradonačelnika Kasumovića s Facebooka u članku pod nazivom “Kasumović otvoreno ministru Sinanoviću: Kukavice, hoćeš da pustim snimak?”.

– MUP-a ZDK ovim najbolje dokazuje da politika nakon policije želi ovladati i novinarskim redakcijama u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu – navodi se u tekstu portala 072info.

Tvrde da su reakciju Kasumovića prenijeli i brojni drugi mediji, ali su dan poslije inspektori pronašli novinara 072info, te ga pozvali u svojstvu svjedoka zbog krivične prijave ministra Sinanovića, na okolnosti prijavljenog krivičnog djela „ucjena“ u vezi sa krivičnim djelom „neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje“.

Ističu da je fokus policijskog ispitivanja bilo sve samo ne krivično djelo koje prijavljuje ministar koji je, prema tvrdnjama inspektora, tražio da u predmetnoj krivičnoj prijavi bude ispitan upravo novinar portala 072info.

– To je direktno miješanje ministra u rad policije koja bi trebala biti nezavisna i samostalno procijeniti koga će pozivati za svjedoka. Zanimljivo je i to kako su inspektori MUP-a ZDK promptno postupili po krivičnoj prijavi Sinanovića dok brojne krivične prijave još čekaju – piše portal 072info.

Inspektore je zanimalo ko uređuje portal 072info, ko je objavio članak, gdje je novinar vidio tekst koji je objavljen, kako je objavljen te da li ga je novinar pročitao kada ga je objavio što su pitanja, smatraju, koja nemaju veze s predmetnim prijavljenim krivičnim djelom pa se nameće zaključak da se radi o klasičnom pokušaju zastrašivanja novinara, ali i pritisku na redakciju 072info.

Redakcija portala 072info pozvala je ministra Sinanovića da se ne miješa u rad policije jer to ne bi smio raditi, budući da na taj način izaziva sumnju kod javnosti kako podržava i zagovara ono zbog čega je ZDK dospio na ‘crnu listu’ Sjedinjenih Američkih Država.

Napominju da ih ovo neće zastrašiti te kažu da su pitali, da li su pozvani novinari drugih redakcija koji su prenijeli objavu Kasumovića, na što su inspektori odgovorili da nigdje drugo nisu vidjeli objavu osim na portalu 072info.

– Živimo u državi apsurda i političkih kriminalaca, pa tako ni ne čudi ova situacija, ali ministra podsjećamo da ćemo zatražiti reakciju i osudu svih relevantnih institucija koje su na strani slobode medija – dodaju iz ovog medija.

Ponovili su da pravo novinara na slobodu izražavanja nećete oduzeti niko, pa ni ministar jer su slobodni i odgovorni mediji jedan su od stubova demokratije, a u narednim danima će se obratiti i Ambasadi SAD-a.

Smatraju da je u pitanju pritisak i hajka na sve one koji kritiziraju rad policije te da ovo nije usamljen slučaj nego je u pitanju nova potvrda da je trenutna garnitura MUP-a ZDK usmjerena isključivo da pokušava zastrašiti novinare i zviždače koji upozoravaju na korupciju i kriminal, podsjećajući na spektakularno hapšenje Ć.I. iz Žepča jer je na Facebook profilu ukazivao na kriminal.

Izvor: 072info

About The Author