Novi izvještaji upućuju da se WhatsApp koristi za ciljanje Palestinaca putem AI sistema

Ove informacije ukazuju da Meta dosljedno nastoji ušutkati propalestinske glasove

Novi izvještaji upućuju da se WhatsApp koristi za ciljanje Palestinaca putem AI sistema

WhatsApp se navodno koristi za ciljanje Palestinaca putem izraelskog spornog sistema umjetne inteligencije, Lavender, koji je povezan sa smrću palestinskih civila u Gazi, otkrili su nedavni izvještaji.

Ranije ovog mjeseca, izraelsko-palestinska publikacija +972 Magazine i izdanje na hebrejskom jeziku Local Call objavili su izvještaj novinara Yuvala Abrahama, razotkrivajući korištenje sistema umjetne inteligencije od strane izraelske vojske sposobnog za identificiranje ciljeva povezanih s Hamasom.

Ovo otkriće, koje je potvrdilo šest izraelskih obavještajnih časnika uključenih u projekt, izazvalo je međunarodno ogorčenje jer sugerira da je vojska koristila Lavander za ciljanje i eliminiranje osumnjičenih militanata, što je često rezultiralo civilnim žrtvama.

U nedavnoj objavi na blogu, softverski inženjer i aktivist Paul Biggar istaknuo je Lavenderovo oslanjanje na WhatsApp.

Istaknuo je kako članstvo u WhatsApp grupi koja sadrži osumnjičenog militanta može utjecati na proces identifikacije Lavendera, ističući ključnu ulogu koju platforme za razmjenu poruka igraju u podržavanju AI sistema za ciljanje kao što je Lavender.

Pojasnio je da se korisnici često nađu u grupama s nepoznatim osobama ili poznanicima. Biggar je također sugerirao da bi WhatsAppova matična kompanija, Meta, mogla biti saučesnik, bilo svjesno ili nesvjesno, u ovim operacijama.

Optužio je Metu za potencijalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i vlastitih obaveza prema ljudskim pravima, postavljajući pitanja o privatnosti i tvrdnjama o enkripciji WhatsAppove usluge za razmjenu poruka.

Ovo otkriće posljednje je od Metinih percipiranih pokušaja da ušutka propalestinske glasove. Od prije početka sukoba, Meta se suočavala se s optužbama za dvostruke standarde u korist Izraela. U februaru je Guardian otkrio da Meta razmatra proširenje svoje politike govora mržnje na pojam “cionist”.

Nedavno je Meta tiho predstavila novu značajku na Instagramu koja automatski ograničava izloženost korisnika onome što smatra “političkim” sadržajem, što je odluka koju stručnjaci kritiziraju kao sredstvo sistemskog cenzuriranja propalestinskog sadržaja.

Izvor: ArabNews

About The Author