Odluka o izručenju Assangea zastrašujuća je poruka novinarima

Optužnica ga, između ostaloga, tereti za špijunažu i objavljivanje tajnih podataka koji se odnose na ratove u Iraku i Afganistanu

Odluka o izručenju Assangea zastrašujuća je poruka novinarima
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Nakon što je britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel potvrdila izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama radi suočavanja s optužbama prema Zakonu o špijunaži, Amnesty International naglasio je da je to zastrašujuća poruka novinarima širom svijeta.

Generalni sekretar ove međunarodne organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava Agnes Callamard kazao je da je dopuštanje da će takva odluka Assangea izložiti velikom riziku.

– Ako se izručenje dogodi, Amnesty International je iznimno zabrinut da se Assange suočava s visokim rizikom od produljenog boravka u samici, što bi prekršilo zabranu mučenja ili drugog zlostavljanja – podvukao je.

Diplomatska uvjeravanja SAD-a da Assange neće biti držan u samici ne mogu se uzeti kao nominalna vrijednost s obzirom na prethodnu historiju, stava je Callamard.

Pozvali su Ujedinjeno Kraljevstvo da se suzdrži od izručenja Juliana Assangea, te da SAD odustane od optužbi i da Assangea oslobodi.

Julian Assange će se vjerojatno dodatno žaliti na odluku o izručenju na temelju odvojenih razloga da se time krši njegovo pravo na slobodu izražavanja. Assange ima 14 dana za žalbu na odluku, javilo je ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Američke vlasti traže Assangea zbog dokumenata koji su procurili 2010. i 2011. godine za koje SAD kaže da su prekršili zakon i ugrozili živote. Medijska kompanija Wikileaks, platforma na kojoj su objavljeni tajni materijali anonimnih izvora, objavila je i dokumente koji se odnose na ratove u Iraku i Afganistanu.

Australac se nalazi u zatvoru Belmarsh u Londonu nakon što je vodio dugu borbu kako bi izbjegao izručenje.

Suočen je s 18 točaka optužnice za traženje, prikupljanje i objavljivanje povjerljivih dokumenata, kao i hakiranje računara u vezi s objavljivanjem stotina hiljada diplomatskih depeša i vojnih izvještaja Chelsea Manning. Ako bude osuđen, mogao bi se suočiti s 175 godina zatvora.

Izvor: Amnesty International/BBC

About The Author