BH novinari pitaju zašto Tužilaštvo BiH ne podiže optužnicu protiv Mulahusića

Mulahusić već godinama verbalno zlostavlja, prijeti i izlaže sigurnosnim rizicima Tomića i druge novinare u BiH

BH novinari pitaju zašto Tužilaštvo BiH ne podiže optužnicu protiv Mulahusića

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno reagira na širenje govora mržnje i pozive na nasilje prema novinarima Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću iza kojih stoje Jasmin Mulahusić i njegovi pratioci na društvenoj mreži Facebook.

Mulahusić, državljanin Luksemburga porijeklom iz BiH, u svojoj posljednjoj objavi na Facebooku ponovo je etiketirao i targetirao novinare Slađana Tomića i Danijala Hadžovića, iskazujući uvjerenje kako je „samo pitanje vremena“ kada će neko „sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima“.

Također, Mulahusić je iznio niz neistina i huškačkih manipulacija o povezanosti porodice novinara Tomića s Vojskom Republike Srpske i najtežim zločinima počinjenim tokom opsade Sarajeva.

BH novinari podsjećaju da Mulahusić već godinama verbalno zlostavlja, prijeti i izlaže sigurnosnim rizicima Tomića i druge novinare u BiH, a da Tužilaštvo BiH, policija i pravosudne instance nisu našle adekvatan pravni i institucionalni odgovor za sankcioniranje Mulahusića i njegovih „FB ratnika“, niti su poduzeli adekvatne mjere zaštite prava i sigurnosti novinara.

U saopćenju navode da je za njih nedopustivo i indikativno da se istraga protiv Mulahusića vodi više od tri godine bez rezultata, iako su BH novinari, mnogi mediji i novinari dostavili desetine krivičnih prijava s dokazima o prijetnjama, pozivanju na nasilje, uvredama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govoru mržnje i drugim krivičnim djelima opasnim po život i sigurnost medijskih djelatnika.

– Nemamo niti jedan razuman i pravno utemeljen odgovor na evidentnu neefikasnost bh. pravosuđa u ovom slučaju, osim da Mulahusića od podizanja optužnice i suđenja u BiH štite politički moćnici i njihovi reprezenti u pravosudnim institucijama – stava su u Udruženju.

Stoga su zatražili od Tužilaštva BiH da se posveti rješavanju „predmeta Mulahusić“ i javnost obavijesti o svom radu, naglašavajući da se radi o osobi koju je Tužilaštvo BiH ranije dovodilo u vezu s terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovarnom brzinom.

Istovremeno, BH novinari pozivaju i nadležne policijske organe da poduzmu adekvatne mjere zaštite Slađana Tomića i Danijala Hadžovića radi prevencije novih sigurnosnih prijetnji.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author