Klub Bošnjaka pokrenuo zaštitu nacionalnog interesa na Zakon o kriminalizaciji klevete

U konačnom prijedlogu zakona, novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na Nacrt i iznose od 1.000 do 3.000 eura

Klub Bošnjaka pokrenuo zaštitu nacionalnog interesa na Zakon o kriminalizaciji klevete
Foto: narodnaskupstinars.net

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izmjene Krivičnog zakona u Republici Srpskoj kojim se kriminalizira kleveta.

Vitalni nacionalni interes je mehanizam koji daje mogućnost klubovima Bošnjaka, Hrvata i Srba da svako pitanje proglase “štetnim” za narod kojeg predstavljaju, te da spriječe usvajanje zakona.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković za Radio Slobodna Evropa kaže da je razlog ovakve odluke to što izmjene Zakona krše evropske konvencije o zaštiti slobode izražavanja, te mogu poslužiti diskriminaciji i ušutkivanje Bošnjaka u entitetu Republika Srpska.

– Bilo ko više neće smjeti kazati ništa o ratnim zločinima i zločincima, niti o genocidu niti o bilo kakvoj diskriminaciji kada su u pitanju Bošnjaci. Pogotovo, što još uvijek ima mnogo ljudi koji se dovode u vezu sa ratnim zločinima i zločinima genocida, i o takvim ljudima se više ništa neće smjeti govoriti i upozoriti niti tužilaštvo niti sud – kaže Tabaković.

Izmjene Krivičnog zakona usvojene su u Narodnoj skupštini RS 20. jula, a u tekstu zakona klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, za šta su predviđene kazne do 3.000 eura.

Zakon je usvojen uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara i aktivista da on predstavlja udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u Republici Srpskoj.

Narodna skupština RS-a prihvatila je 23. marta zakonske izmjene u formi nacrta, na inicijativu Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Tokom javnih rasprava, koje su uslijedile, novinari su ih napuštali u znak protesta.

U konačnom prijedlogu zakona, novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na nacrt i iznose od 1.000 do 3.000 eura. Nacrtom zakona novčane kazne su iznosile i do 60.000 eura. Više novčane kazne propisane su u situacijama kad je kleveta iznesena u medijima, uključujući i društvene mreže ili na javnom skupu.

Protiv kriminalizacije klevete oglasile su se i međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima.

U zajedničkom saopćenju koje potpisuju Ujedinjene nacije (UN), Evropska organizacija za sigurnost i saradnju (OSCE), Vijeće Evrope (VE) i delegacija Evropske unije (EU) u BiH, istakle su da se radi o velikom koraku unazad u zaštiti osnovnih prava, te da se ovim krše međunarodne obaveze BiH.

Ranije su iz medijske zajednice najavili podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti usvojenog Zakona.

Vitalni nacionalni interes je mehanizam zaštite konstitutivnih naroda BiH, a Vijeće naroda RS je institucija koja se bavi pitanjem njene zaštite.

Nakon što se pokrene vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda RS, saziva se zajednička sjednica Komisije Vijeća naroda i Skupštine RS na kojoj se pokušavaju usaglasiti stavovi.

Ukoliko do toga ne dođe, po zahtjevu Kluba Bošnjaka će odlučivati Ustavni sud RS, koji je posljednja pravna instanca u entitetu.

Izvor: RSE

About The Author