Googleovi zaposlenici osnovali Sindikat

Sindikat radnika Alphabeta želi osigurati da zaposlenici rade pošteno i bez straha

Googleovi zaposlenici osnovali Sindikat

Više od 200 Googleovih zaposlenika u Sjedinjenim Američkim Državama osnovalo je radnički sindikat, napisali su izabrani čelnici sindikata u članku za New York Timesa.

“Sindikat radnika Alphabeta” želi osigurati da zaposlenici rade pošteno, bez straha od zlostavljanja, odmazde ili diskriminacije, napisali su šefovi sindikata.

Google se našao na udaru američkog regulatornog tijela za rad koji je optužio kompaniju da je nezakonito ispitala nekoliko radnika koji su potom otpušteni jer su izrazili protest protiv politika kompanije i pokušaja organiziranja sindikata. Iz Googlea tvrde da je uvjeren da je djelovao legalno.

– Nadovezujemo se na dugogodišnje ulaganje napora u Googleu da stvorimo formalnu strukturu za radnike – napisali su.

Od otprilike 227 radnika koji su se do sada potpisali podršku sindikatu, svi su se obvezali izdvojiti jedan posto godišnje naknade za Sindikat. Većina radnika koji su pristupili sindikatu smještena je u uredima na području San Francisca i jedan u Cambridgeu.

– Ovo je historijski trenutak. Prvi sindikat u velikoj tehnološkoj kompaniji osnovan od svih tehnoloških radnika – kazao je softverski inženjer u Googleu Dylan Baker.

Najavio je da će biti izabrani njihovi predstavnici, da će donositi odluke demokratski, plaćati članarinu i angažirat će kvalificirane organizatore koji će osigurati svim radnicima u Googleu da mogu raditi s njima ako žele da njihova kompanija uvažava njihove vrijednosti.

U pismu su ukazali na to da je više od polovine ljudi koji rade u kompanijama Alphabeta zaposleno po ugovoru o djelu i zato im nedostaju brojne beneficije. Uz to, radnici preispituju pozamašne pakete isplata rukovoditeljima optuženima za uznemiravanja, kao i neke ugovore s vladom.

– Naši su zaposlenici zaštitili radnička prava koja podržavamo, ali kao što smo to uvijek činili, nastavit ćemo direktno sarađivati sa svim svojim zaposlenicima – kazala je direktorica operacija u Googleu Kara Silverstein.

Izvor: Reuters/Techcrunch

About The Author