Alžirski aktivista osuđen na tri godine zatvora

Više od 90 ljudi među kojima su aktivisti, korisnici društvenih mreža i novinari trenutno je u pritvoru

Alžirski aktivista osuđen na tri godine zatvora

Alžirski pristalica protestnog pokreta Hirak osuđen je na tri godine zatvora zbog postavljanja satiričnih sadržaja na društvenim mrežama kojima je ismijavao vladu i religiju, saopćila je aktivistička grupa.

Walid Kechida (25) optužen je za vrijeđanje predsjednika Abdelmadjida Tebbounea i za uvrede protiv sljedbenika Islama na internet mrežama i na ostalim online postovima, izjavio je Kaci Tansaout iz grupe CNLD za prava zatvorenika.

– Walid Kechida nažalost je osuđen na tri godine zatvora uz globu koju mora platiti – dodao je Tansaout, najavljujući da će pravni tim uložiti žalbu. Advokat Moumen Chadi potvrdio je presudu.

Javni tužilac u alžirskoj sjeveroistočnoj pokrajini Setif tražio je petogodišnju zatvorsku kaznu, a Kechida je već proveo osam mjeseci u pritvoru čekajući suđenje.

Alžirske vlasti uhapsile su i sudile nekoliko aktivista u pokušaju da suzbiju protestni pokret Hirak.

CNLD navodi da je više od 90 ljudi, među kojima su aktivisti, korisnici društvenih mreža i novinari, trenutno u pritvoru u vezi s alžirskim antivladinim protestnim pokretom ili s kršenjem pojedinačnih sloboda – većinom zbog izražavanja nezadovoljstva na društvenih mreža.

Tebboune je prošle sedmice potpisao izmjene Ustava Alžira za koje se nada da će okrenuti stranicu o dugotrajnom masovnom protestnom pokretu Hirak.

Hirak je prvi put pokrenuo velike ulične demonstracije početkom 2019. godine kako bi se usprotivio kandidaturi tadašnjeg predsjednika Abdelaziza Bouteflike za peti mandat.

Nakon njegove ostavke u aprilu, Hirak je nastavio s pritiskom tražeći potpunu reviziju vladajućeg sistema koji je postojao od uspostavljanja nezavisnosti od Francuske te sjevernoafričke države 1962. godine.

Izvor: arabnews.com

About The Author