Britanski sudac blokirao izručenje osnivača Wikileaksa SAD-u

Očekuje se da će američke vlasti iskoristiti mogućnost žalbe na takvu presudu u roku od 14 dana

Britanski sudac blokirao izručenje osnivača Wikileaksa SAD-u

Osnivač Wikileaksa Julian Assange ne može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, presudio je sud u Londonu blokirajući takav zahtjev zbog zabrinutosti za mentalno zdravlje Assangea i rizika od samoubistva.

SAD je zatražio izručenja Assangea zbog objavljivanja na hiljade povjerljivih dokumenata tokom 2010. i 2011. godine. Kako tvrde, objavljivanjem takvih dokumenata prekršen zakon o nacionalnoj sigurnosti te su ugroženi životi.

Assange se borio protiv izručenja tvrdeći da je slučaj politički motiviran, a nakon ovakve presude američke vlasti imaju 14 dana za podnošenje žalbe i očekuje se da će to učiniti.

Assange će biti odveden natrag u zatvor Belmarsh, gdje je bio i do sada, a molba za puštanje uz jamčevinu bit će podnijeta u srijedu. Advokat Assangea Ed Fitzgerald kazao je Sudu da će biti predati dokazi da Assange neće pobjeći.

U odluci okružne sutkinje Vanesse Baraitser rečeno je da iako američki zahtjev za izručenje ispunjava sve uvjete, oni nisu mogli garantirati njegovu sigurnost u smislu da će sam sebi oduzeti život.

Ona je iznijela dokaze o njegovom samoozljeđivanju i samoubilačkim mislima te navela da je cjelokupni dojam da Assange pati od depresije.

– Postupci koje namjeravaju poduzeti SAD neće spriječiti Assangea da pronađe način za samoubistvo i iz tog razloga sam odlučila poništiti zahtjev – navela je ona.

Assange, koji je na optuženičkoj klupi nosio plavo odijelo i zelenu masku za lice, zatvorio je oči dok je čitana sudska odluka. Njegova zaručnica Stella Moris, s kojom ima dva sina, plakala je, a tješila ju je glavna urednica Wikileaksa Kristinn Hrafnsson koja je sjedila pored nje na sudu.

Ako bude osuđen u SAD-u Assangeu prijeti moguća kazna do 175 godina zatvora, rekli su njegovi advokati. Međutim, američka Vlada tvrdi da je vjerojatnije da će kazna biti između četiri i šest godina.

Assange suočen je s optužnicom američke Vlade koja ima 18 tačaka. SAD ga smatra odgovornim za hakiranje računara u svrhu objavljivanja vojnih podataka i pribavljanja osjetljivih tajnih podataka u vezi s ratovima u Afganistanu i Iraku, a koja su potom objavljena na web stranici Wikileaks. Objavljene informacije otkrivale su zloupotrebe američke vojske.

Američki tužitelji kažu kako je curenje klasificiranog materijala ugrozilo živote te su zatražili njegovo izručenje iz Velike Britanije. Izručenje je postupak u kojem jedna zemlja može zatražiti od druge da preda osumnjičenika kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Assange se nalazi u zatvoru već 50 sedmica od kako je tamo prebačen u maju 2019. godine zbog kršenja uvjeta jamčevine nakon skrivanja u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. U ambasadi je imao utočište sedam godina od 2012. godine do hapšenja u aprilu 2019. godine.

U vrijeme kada je pobjegao u ambasadu, bio je suočen s izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad što je on negirao, a taj slučaj kasnije odbačen.

Izvor: BBC

About The Author