Za ‘Mrežu’ nema mjesta na RTS-u

Produkcijska grupa Mreža proizvela je 930 emisija u periodu poslije petooktobarskih promjena, kada je srušen režim Slobodana Miloševića, do danas.

Za ‘Mrežu’ nema mjesta na RTS-u
Foto: RTS

Odluku Radio-televizije Srbije (RTS) da poslije 19 godina više ne emitira magazin TV Mreža na svojim kanalima, direktor nezavisne produkcijske grupe (PG) Mreža Vladimir Milić ocjenjuje kao potrebu RTS da ima potpuno zaokruženi uvid u informativni program.

– Iako smo mi nezavisna produkcija, nekako smo sebe doživljavali kao dopunu RTS-a, ali pošto su neka turbulentna politička vremena, pretpostavljam da RTS više nije htio da ima glavobolju šta donosi neka nezavisna produkcija – komentirao je Milić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Posljednjih godina je bilo primjedbi na sadržaj, ali nikada se nije desilo da RTS nešto ne emitira, istaknuo je direktor Mreže Vladimir Milić.

Radio-televizija Srbije javnosti je saopćila da je ugovor s tom produkcijskom kućom istekao, kao i da RTS već ima emisiju sličnog formata u vlastitoj produkciji – Oko magazin. Prethodno je PG saopćila da je RTS bez objašnjenja i obrazloženja odlučio da više ne emitira magazin TV Mreža.

RTS nije odgovorio na upit RSE kako to da im postojanje slične emisije do sada nije predstavljalo problem za emitiranje Mreže. Oko magazin se, inače, emitira svakog radnog dana na Prvom programu sa najaktuelnijim političkim, ekonomskim i društvenim temama.

Saradnja Mreže sa RTS-om ugovarana je na konkursima, koji su raspisivani jednom godišnje. PG Mreža je proizvela 930 emisija u periodu poslije petooktobarskih promjena, kada je srušen režim Slobodana Miloševića, do danas.

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima ovi servisi imaju obavezu da osiguraju najmanje 10 posto godišnjeg programskog vremena ili najmanje 10 posto godišnjeg programskog budžeta, za audio-vizuelna djela evropske nezavisne produkcije, izuzimajući vrijeme namijenjeno za vijesti, sportske događaje, igre, reklame, teletekst i televizijsku prodaju.

RTS je u saopćenju naveo da je na njihovu inicijativu pokrenuta saradnja s produkcijom Mreža za emisiju o nacionalnim manjinama „Da nam nije“, koja se emitira dva puta mjesečno.

Ova medijska kuća nema obavezu da konkretnoj produkciji daje obavezno vrijeme za program nezavisnih produkcija, kazao je za Radio Slobodna Evropa profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski, ali je dodao da ovakva odluka iznenađuje s obzirom da je magazin TV Mreža bio prisutan na Javnom servisu gotovo dvije decenije.

A u magazinu TV Mreža, koji se emitirao jednom sedmično na Drugom programu RTS-a, u posljednjim epizodama su bili sadržaji o digitaliziranoj promociji srpskog jezika, stanju demokratije u Srbiji povodom Međunarodnog dana demokratije, te historijskom sjećanju na događaje na beogradskom Trgu republike u pozadini rasprave o rekonstrukciji centralnog gradskog trga.

U nezavisnoj produkcijskoj grupi Mreža, koju je osnovalo devet televizijskih novinara 1997. godine u Beogradu, kažu da čudi što je u vrijeme velike rasprave o ulozi medija u predizbornoj kampanji RTS odlučio da s programa skine emisiju.

Srbija trpi kritike koje je u pitanju sloboda medija. U posljednjem izvještaju Evropske komisije, objavljenom u maju, stoji da Srbija nije ostvarila napredak u slobodi izražavanja.

U tom dokumentu je navedeno da Srbija treba stvoriti okruženje za neometanu slobodu izražavanja, osigurati poštovanje medijskih zakona, usvojiti novu medijsku strategiju i osigurati odgovarajuće finansiranje javnih servisa te transparentnost vlasništva u medijima.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/Ljudmila Cvetković

About The Author