DESETINE NOVINARA PRIVEDENO U KAZAHSTANU

Na desetine novinara je privedeno u prijestolnici Astani, kao i u Almati, te drugim većim gradovima. Policija je takođe sa trgova i glavnih ulica privela više od hiljadu aktivista i ljudi. Mnogi novinari, uključujući njih nekoliko iz novinske agencije Interfax i Kazahstanskog servisa Radija Slobodna Evropa, bili su u policijskoj stanici. Pušteni su nakon višesatnog ispitivanja. […]

DESETINE NOVINARA PRIVEDENO U KAZAHSTANU

Na desetine novinara je privedeno u prijestolnici Astani, kao i u Almati, te drugim većim gradovima.

Policija je takođe sa trgova i glavnih ulica privela više od hiljadu aktivista i ljudi.

Mnogi novinari, uključujući njih nekoliko iz novinske agencije Interfax i Kazahstanskog servisa Radija Slobodna Evropa, bili su u policijskoj stanici. Pušteni su nakon višesatnog ispitivanja.

Pojedini novinari su izjavili da je policija izbrisala sa kamera njihove video snimke odnosno fotografije sa fotoaparata.

Kazahstanski ministar za informisanje i komunikacije rekao je u subotu da će “pokušati saznati zašto je policija privela novinare”.

Internet stranice Kazahstanskog servis RSE su blokirane, ali je pristup Radija na Facebooku i Youtubeu uspostavljen nakon blokade od petka uveče.

Hiljade ljudi koji su se pokušali okupiti na centralnom Trgu Republike u Almati, drugom po veličini gradu u zemlji, policija je privela i tako onemogućila njihovo daljnje okupljanje.

Manja grupa ljudi, njih 35, okupila se u gradu Pavlodaru na sjeveru zemlje. Lokalni aktivista opozicije je uhapšen.

Ovi surovi potezi države na demonstrante dolaze kao odgovor nakon što su aktivisti opozicije najavili proteste širom Kazahstana na kojima žele iskazati nezadovoljstvo odlukom vlade da omogući prodaju obradivog zemljišta, odnosno inostranim klijentima dati zemlju u zakup na do 25 godina.

Talas demonstracija je počeo u aprilu u gradovima na zapadu zemlje odmah pošto su državne institucije najavile izmjene Zakona o zemljištu.

Potom je država odustala od ove namjere navodeći da će se na zakonske izmjene čekati do 2017. godine.

U roku od dva dana ministar poljoprivrede i ministar privrede podnijeli su ostavke nakon što je vlada ponovo pokrenula proceduru za izmjenu navedenog zakona.

Najzad, državne snage bezbjednosti su izvodile racije po kućama aktivista opozicije i novinara često konfiskujući njihove računare i ostalu elektronsku opremu.

U izvještaju 12. maja, stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvali su vladu Kazahstana da “odmah prekine bilo kakav oblik progona, te da preduzme mjere kojim će zaštititi civilno društvo”.

U danima koji su uslijedili, uprkos upozorenjima UN-a, vlada je privodila na desetine aktivista i pretraživala njihove kuće. Većina njih bila je osuđena na desetodnevnu ili petnaestodnevnu kaznu zatvora zbog, kako je navedeno, planiranja i organizovanja demonstracija.

RSE

About The Author