SAD, UK i Australija od Facebooka traže pristup šifriranim porukama

Posljednjih godina Facebook se suočio s nekoliko skandala koji se tiču ugrožavanja privatnosti te je obećao pojačati zaštitu korisnika uvodeći šifriranje na svim platformama društvenih medija

SAD, UK i Australija od Facebooka traže pristup šifriranim porukama

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Australija zatražili su od Facebooka da im omogući prilaz šifriranim porukama u servisima ove društvene mreže.

Posljednjih godina Facebook se suočio s nekoliko skandala koji se tiču ugrožavanja privatnosti te je obećao pojačati zaštitu korisnika uvodeći šifriranje na svim platformama društvenih medija.

No, taj plan će limitirati institucije za provođenje zakona da otkriju krivična djela, uključujući terorizam i dječju pornografiju, navodi se u zajedničkom pismu koji su potpisali američki državni advokat William Barr, te britanski i australijski ministri unutrašnjih poslova Priti Patel i Peter Dutton.

Firma već šifrira WhatsApp poruke od početka do kraja, što znači da samo pošiljatelj i primatelj poruku mogu pročitati te je u toku rad na proširenju tehnologije na druge aplikacije ove firme uključujući Messenger i Instagram.

Facebook je naveo da je namjera uvesti ovu uslugu bez davanja nadzora agencijama za provođenje zakona, protiveći se pokušajima vlade da zaobiđu ta pravila jer bi oni narušili privatnost i sigurnost korisnika.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je kazao da se korisnici zalažu za šifriranje, najavivši da će Facebook nastaviti saradnju s vlastima na uspostavljanju ravnoteže između brige o privatnosti i borbe protiv zločina poput iskorištavanja djece i terorizma.

Dodao je i da šifriranje poruka ima brojne prednosti kao što je zaštita novinara i učesnika protuvladinih protesta, a Hannah Quay-de la Valle iz neprofitnog Centra za demokratiju u tehnologije u Washingtonu napomenula je da ove tehnologije štite milijarde komunikacija svakog dana.

– Od onih koje se tiču osjetljivih razgovora između žrtava nasilja do poslovnih podataka, ali i podataka koji se tiču zdravstvenog stanja neke osobe – pojasnila je.

Zvizdač Edward Snowden također je kritizirao zahtjev američke vlade i njihovih saveznika, te je na Twitter nalogu napisao da vlade zapravo traže pristup privatnim informacijama 1,5 milijarde osoba koje koriste aplikaciju WhatsApp.

– Ako Facebook pristane na zahtjeve vlada, to bi mogla biti najveća afera koja se tiče povrede privatnosti u historiji – dodao je.

Izvor: AFP NEWS

About The Author