NIZOZEMSKI NOVINAR UHIĆEN ZBOG IZVJEŠTAVANJA O PREVARAMA I KORUPCIJI

Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) te njihova članica udruga nizozemskih novinara (NVJ) pozivaju na trenutno puštanje na slobodu nizozemskog novinara kojem prijeti kazna od 20 mjeseci zatvora. Nizozemski novinar Okke Ornstein je uhićen prilikom dolaska na međunarodni panamski aerodrom Tocumen 15. studenoga. Prijeti mu kazna od 20 mjeseci zatvora zbog klevete u […]

NIZOZEMSKI NOVINAR UHIĆEN ZBOG IZVJEŠTAVANJA O PREVARAMA I KORUPCIJI

Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) te njihova članica udruga nizozemskih novinara (NVJ) pozivaju na trenutno puštanje na slobodu nizozemskog novinara kojem prijeti kazna od 20 mjeseci zatvora.

Nizozemski novinar Okke Ornstein je uhićen prilikom dolaska na međunarodni panamski aerodrom Tocumen 15. studenoga. Prijeti mu kazna od 20 mjeseci zatvora zbog klevete u člancima o navodnim sumnjivim poslovima u Panami Kanađanina Monte Friesnera koje je objavio na svom blogu. Sindikati tvrde da su klevete neosnovane.

Stvarni uvid u slučaj pokazuje da ne postoji temelj za kazneni progon novinara. Friesner, čija je tužba dovela do presude Ornsteinu u Panami, i sam je osuđen u SAD-u za djela slična onima o kojima je na svom blogu pisao Ornstein. Friesner je i u Panami suočen s kaznenim progonom i pretpostavlja se da je napustio zemlju.

Godine 2015. nizozemski javni elektronički medij NTR nominirao je Ornsteinov radijski dokumentarac o izbjeglicama za nagradu Tegel-prijs. Njegovo dubinsko istraživanje za radio “Barro Blanco” o hidroelektričnoj brani u Panami koju je financirala nizozemska banka i koja je u nizozemskom Parlamentu potakla pitanje o posljedicama po okoliš i društvo nominirana je za prestižnu nagradu Prix Europa 2013. U novije je vrijeme Ornstein radio za nizozemske elektroničke medije i Al-Jazeeru.

Više na hnd.hr

About The Author