UDRUŽENJE BH NOVINARI: ZAŠTITITI AVDU AVDIĆA

Nedopustivo je da predsjednik jedne političke partije javno „proziva“ i targetira novinara, bez ijednog dokaza i argumenta

UDRUŽENJE BH NOVINARI: ZAŠTITITI AVDU AVDIĆA
Foto: Vijesti.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je danas optužbe koje je na račun novinara Avde Avdića na društvenim mrežama iznio Elmedin Konaković predsjednik Naroda i pravde (NiP) i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nakon što je 23. juna u ranim jutarnjim satima bačena bomba na objekat firme „Foto Art“ u Sarajevu vlasnika Gordana Memije, predsjednik Konaković i Memija su u objavama na društvenim mrežama taj napad doveli u vezu s tekstovima novinara Avdića o navodnoj povezanosti Memije i članova narko kartela „Tito i Dino“.

Konaković je na Facebooku čak otvoreno napisao da za napad smatra odgovornim direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, novinara Avdića “i njihove nalogodavce”, dok policija istražuje slučaj i za sada nije poznato ko stoji iza tog napada.

Upravni odbor BH novinara smatra da navedene optužbe predsjednika NiP-a predstavljaju direktan pritisak na novinara Avdića i prijetnju po njegovu sigurnost, te brutalno ugrožavanje slobode medija i rada istraživačkih novinara u Bosni i Hercegovini.

Kako navode u saopćenju, nedopustivo je da predsjednik jedne političke partije, koja trenutno čini vlast u Kantonu Sarajevo, na ovakav način javno „proziva“ i targetira jednog novinara, bez ijednog dokaza i argumenta koji bi išao u prilog njegovim tvrdnjama da Avdić ima bilo kakve veze s bombaškim napadom.

– Kao javna ličnost i osoba koja već godinama obnaša visoke političke funkcije u Kantonu Sarajevo, Konaković bi se morao suzdržavati od ovakvih paušalnih optužbi kojima se direktno ugrožava sigurnost novinara i nastoji ušutkati kritičko i istraživačko izvještavanje medija – stava su.

Kažu da umjesto što vodi privatne bitke protiv novinara čije mu se izvještavanje ne dopada na društvenim mrežama, predsjednik Naroda i pravde bi također morao znati da u Bosni i Hercegovini postoji Zakon o zaštiti od klevete koji omogućava njemu, kao i bilo kojem drugom građaninu, da podnese tužbe protiv novinara i medija za koje smatra da objavljuju lažne informacije i da na taj način zakonskim putem dobije željenu satisfakciju.

Također, ukoliko posjeduje dokaze da novinar ima veze s nekim krivičnim djelom, uključujući i bombaški napad na imovinu Gordana Memije, Konakovićeva dužnost i obaveza je da te dokaze dostavi nadležnim organima koji provode istragu.

– Svaki drugi način i pokušaj „obračuna“ s novinarima posebno kada je riječ o političarima, nedopustiv je u demokratskom društvu i predstavlja otvoren politički pritisak na rad medija – saopćilo je Udruženje BH novinari.

Najavili su da će poduzet sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi zaštitili Avdića, kao i sve druge novinare i novinarke u BiH, od verbalnih i online napada političkih zvaničnika koji im zbog njihovih tekstova i priloga stavljaju „metu na čelo“.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima političari i drugi zvaničnici odgovorni za gotovo trećinu napada na novinare u Bosni i Hercegovini, a broj takvih napada raste iz godine u godinu.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author