Brojne osude napada na aktiviste i novinare u Banjoj Luci, policija još nije nikoga uhapsila

Novinarska udruženja i aktivisti LGBTIQ zajednice odgovornima smatraju najviše dužnosnike Republike Srpske koji su izjavama poticali na nasilje

Brojne osude napada na aktiviste i novinare u Banjoj Luci, policija još nije nikoga uhapsila
Foto: N1

Nakon što je grupa mladića napala aktiviste “BH Povorke ponosa” i novinare U Banjoj Luci, koji su potom ispraćeni iz grada jer im policija nije mogla garantirati sigurnost, oglasili su se brojni domaći i međunarodni dužnosnici osuđujući napad i pozivajući na procesuiranje odgovornih.

Organizacioni odbora Bh. povorke ponosa ocijenio je da je napad na članove LGBTIQ zajednice bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ističući da je policija došla prije napada, u prostorije Transparency Internationala odakle ih je istjerala.

Rečeno im je da nisu nigdje sigurni i da odmah napuste Banja Luku, a oni smatraju da je to učinjeno namjerno kako bi ih ostavili nezaštićene nasred ulice. Nekoliko trenutaka kasnije iza njih došla je grupa huligana, ali policija nije ništa učinila.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost to je bio organizirani napad za koji je odgovorna policija Banje Luke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Grada Banja Luka Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu okupljanja.

Od međunarodnih dužnosnika oglasio se Ured visokog predstavnika u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH i Misija OSCE-a koji su najoštrije osudili napad u Banjoj Luci i pozvali vlasti da provedu brzu istragu i pred lice pravde privedu sve odgovorne za nasilni napad.

– Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz Republike Srpske, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi. Navodi da policija prisutna na licu mjesta nije uspjela spriječiti napade zabrinjavaju – naveli su iz Delegacije EU.

Reagirala su i udruženja koja okupljaju novinare u Bosni i Hercegovini, a Udruženje BH novinari ocijenilo je da su napadi Banjoj Luci politički generirani i institucionalno podsticani, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava.

Najodgovornijim smatraju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića koji su suprotstavljanjem aktivnostima LGBTIQ-a zajednice, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja direktno uticali na širenje mržnje i nasilničko ponašanje prema novinarima i aktivistima.

U saopćenju navode da su predstavnici vlasti takvim postupanjem, osim što su brutalno prekršili temeljna ljudska prava, također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zatražili su javno očitovanje o neefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i aktivista, čija su prava i fizička sigurnost prekršeni na najgrublji način. Zahtijevaju od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje

Reagirala je i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić navodeći da se iz reakcija može zaključiti da zvaničnici opravdavaju zabranu aktivnosti Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci, što je još jedan dokaz diskriminacije manjinskih i marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini.

Oglasio se i potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Vojin Mijatović koji je naglasio da zabrana bilo čije slobode, nije ništa drugo nego fašizam.

– Odluka vlasti u Banjoj Luci i RS da zabrane šetnju LGBT aktivista predstavlja direktno kršenje elementarnih ljudskih prava. Napad huligana u Banjoj Luci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca – kazao je Mijatović.

Policijska uprava Banja Luka ranije je donijela rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ iz Banje Luke i „BH povorka ponosa“ iz Sarajeva, jer kako su naveli nisu u mogućnosti garantirati im sigurnost.

Ipak oni su se okupili u prostorijama Transparency Internationala, a nakon što su istjerani van pretučeno je više osoba i među njima urednica „E-trafike“ Vanja Stokić koja je kazala da su je huligani bacili preko zida dok su novinaru Ajdinu Kamberu razbili flašu o glavu.

About The Author