Priti Patel pozivala Metu da odustane od planova end-to-end enkripcije

Britanska ministrica unutrašnjih poslova obrušila se na vlasnika Facebooka zbog poteza koji bi mogao spriječiti istrage o zlostavljanju djece

Priti Patel pozivala Metu da odustane od planova end-to-end enkripcije

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel napala je Facebookove planove za šifriranje direktnih poruka, iako se kompanija suočava s kritikama u Sjedinjenim Američkim Državama jer ne štiti privatnost žena koje traže pobačaj.

Ona je pozvala Metu, koja posjeduje Facebook i Instagram, kao i WhatsApp, da odustane od svojih namjera primjene “end-to-end enkripcije” na direktne poruke poslane s Messengera i Instagrama.

Tehnologija, koja je već omogućena na WhatsAppu, sprječava bilo koga osim pošiljatelja i primatelja poruke da pristupi njezinom sadržaju – uključujući sam Facebook, kao i agencije za provođenje zakona i državnu sigurnost.

Pišući za Telegraph, Patel je upozorila da bi ta značajka mogla ograničiti sposobnost policije da istražuje i sprječava zlostavljanje djece.

– Roditelji moraju znati da će njihova djeca biti sigurna na internetu. Posljedice neadekvatne zaštite – posebno za end-to-end kriptirane platforme društvenih medija – bile bi katastrofalne – napisala je.

– Veliki broj djece predatora koristi platforme društvenih medija kao što je Facebook kako bi otkrili, ciljali i seksualno zlostavljali djecu. Ove zaštite moraju biti uspostavljene prije nego što se end-to-end enkripcija uvede u cijelom svijetu. Sigurnost djece nikada ne smije biti naknadna misao – dodala je.

Patelovi komentari potaknuti su objavom ranije ovog mjeseca da će Facebook nastaviti s planovima testiranja promjene. Iako je kompanija rekla da su planovi za testiranje bili na snazi ​​već duže vrijeme, objavila je odluku nedugo nakon što se našla pod žestokim kritikama jer je policiji predala direktne poruke 17-godišnjakinje optužene za ilegalni pobačaj u Nebraski.

Facebook kaže da nije znao da policija istražuje pobačaj kad je predao podatke, ali američke grupe koje se zalažu za mogućnost izbor osudile su saradnju kompanije s istražiteljima.

Samo je Facebook 2021. godine pronašao i prijavio 22 miliona slika zlostavljanja djece Nacionalnom centru za nestalu i iskorištavanu djecu, američkoj neprofitnoj organizaciji koja koordinira odgovore na zlostavljanje djece na internetu.

Instagram je izvijestio o dodatnih 3,3 miliona, a među aktivistima postoji strah da bi end-to-end enkripcija mogla smanjiti te brojke.

Izvor: The Guardian

About The Author