Ubijen još jedan meksički novinar

Ova smrt uslijedila je nakon ubistava najmanje tri druga meksička novinara ovog mjeseca i najmanje 18 drugih do sada ove godine

Ubijen još jedan meksički novinar
Foto: Ilustracija

Meksički novinar ubijen je iz vatrenog oružja u svom automobilu u ponedjeljak u pacifičkoj obalnoj državi Guerrero, saopćile su vlasti, usred najkrvavije godine zabilježene za meksičke medijske djelatnike.

Kolumnist Fredid “Fredy” Roman upao je u zasjedu naoružanih napadača na motociklu u gradu Chilpancingo, javili su lokalni mediji.

Novinar je ubijen netom nakon što je objavio kolumnu o navodnoj umiješanosti lokalnih političara u nestanak 43 studenta 2014. godine, što su istražitelji prošle sedmice nazvali “državnim zločinom”.

Romanova smrt uslijedila je nakon ubistava najmanje tri druga meksička novinara ovog mjeseca i najmanje 18 drugih do sada ove godine, prema organizaciji za ljudska prava Article 19.

Organizacije usmjerene na slobodu medija rekle su da rade na utvrđivanju je li Romanova smrt možda povezana s njegovom profesijom.

Ova je godina već sada najsmrtonosnija za meksičke novinare, prema Articleu 19. Nasilje nad novinarima skočilo je pod administracijom predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, rekla je organizacija. Na dužnost je stupio 2018. godine.

Izvor: Reuters

About The Author