Novi zakon u Holandiji prijeti slobodi medija

RSF podržava novinarska udruženja u toj zemlji koja su najavila sastanak sa senatorima kada bi se trebalo razgovarati o štetnosti novog zakona po novinarsku zajednicu

Novi zakon u Holandiji prijeti slobodi medija
Foto: DR

Reporteri bez granica (RSF) osudili su novi holandski zakon prema kojem Holanđani koji putuju u područje “koje kontroliraju terorističke grupe” moraju zatražiti dozvolu od ministarstva pravde. Ovim zakonom prijeti se slobodi informiranja, zbog čega pozivaju holandski senat da iz novog zakona izuzmu novinare.

Prema tom prijedlogu, ako ne zatražite dozvolu ministarstva pravde prije putovanja u područje “koje kontroliraju terorističke grupe” zaprijećena je kazna zatvora do dvije godine što prijeti slobodi informiranja ograničavajući mogućnost novinara da izvještavaju na terenu i potencijalno ugrožava povjerljivost njihovih izvora u tim zemljama.

– Osim što ograničava rad medija, ovaj zakon ugrožava sigurnost novinara na terenu – kazala je voditeljica ureda za Evropsku uniju i Balkan pri RSF-u Pauline Adès-Mvel zbog čega je i pozvala senat da izuzme novinare iz ovog zakona.

RSF u pitanje dovodi i upotrebu pojma “teroristička zona” u zakonu za koji kažu da je nejasan te da ga je teško odrediti, budući da po prirodi ratne zone su podložne promjenama ovisno o situaciji snaga na terenu.

Zbog toga su podržali novinarska udruženja koja će se 12. novembra sastati s grupom senatora kako bi skrenuli pažnju na probleme u zakonu i zatražili izmjene.

Iako je se nalazi na četvrtom mjestu u svjetskom Indeksu slobode medija za 2018. godinu, Holandija nije izbjegla tendenciju smanjenja slobode medija u Evropi.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author