Assange korak bliže izručenju SAD-u

SAD traži njegovo izručenje jer je objavio hiljade tajnih povjerljivih dosjea i diplomatskih depeša

Assange korak bliže izručenju SAD-u

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u petak se pomaknuo korak bliže suočavanju s krivičnim prijavama u Sjedinjenim Američkim Državama u procesu jednog od najvećih curenja informacija, a nakon što je uvažena žalba Washingtona na njegovo izručenje na engleskom sudu.

Američke vlasti optužuju Assangea (50) rođenog u Australiji po 18 tačaka nakon što je WikiLeaks objavio gomilu povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za šta vlasti tvrde da su doveli živote ljudi spomenutih u njima u opasnost.

Assangeove pristaše karakteriziraju ga kao heroja protiv establišmenta kojeg su Sjedinjene Države progonile zbog razotkrivanja američkih nedjela i sumnjivih poslova širom svijeta od Afganistana i Iraka do Washingtona.

Na Sudu u Londonu Sjedinjene Države su dobile žalbu na odluku londonskog okružnog suca da Assangea ne treba izručiti jer je vjerovatno da će počiniti samoubistvo u američkom zatvoru.

Sudac Timothy Holroyde rekao je da je zadovoljan obećanjima SAD-a o uvjetima Assangeovog pritvora, uključujući obećanje da ga neće držati u takozvanom zatvoru s maksimalnom sigurnošću “ADX” u Coloradu i da bi mogao biti prebačen u Australiju na odsluženje kazne ako bude osuđen.

Ostaju još neke prepreke za izručenje Assangea nakon odiseje koja ga je od tinejdžera hakera u Melbourneu odvela do godina skrivanja u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a zatim u zatvor s maksimalnim osiguranjem.

Pravna bitka gotovo sigurno će biti nastavljena na Vrhovnom sudu koji je posljednji žalbeni sud Ujedinjenog Kraljevstva jer je Assangeova zaručnica Stella Moris najavila da će se njegov pravni tim žaliti na odluku.

– Kako može biti pošteno, kako može biti ispravno, kako je moguće, izručiti Juliana upravo toj zemlji koja je planirala da ga ubije. Žalit ćemo se na ovu odluku što je prije moguće – dodala je.

Assangeove pristaše okupile su se ispred suda nakon presude, uzvikujući “sloboda za Juliana Assangea” i “nema izručenja”. Vezali su stotine žutih traka na vrata suda i držali plakate na kojima je pisalo “novinarstvo nije zločin”.

Assange, koji poriče bilo kakvu nepravdu, počeo je kao tinejdžer haker s nadimkom Mendax – klasičnom latinskom riječi za “lažljivca” – ali nekoliko desetljeća kasnije razotkrio je neke od najmračnijih tajni Sjedinjenih Država.

WikiLeaks je došao do izražaja kada je 2010. godine objavio video koji prikazuje napad američkog vojnog helikoptera Apache u Bagdadu 2007. godine kada je ubijeno desetak ljudi, uključujući dvoje Reutersovih novinara.

Potom je objavio hiljade tajnih povjerljivih dosjea i diplomatskih depeša koji su razotkrivali često vrlo kritične ocjene SAD-a prema svjetskim čelnicima od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je da je Assange optužen za urotu s bivšom vojnom obavještajnom analitičarkom Chelseom Manning kako bi dobio pristup državnom računaru te da bi WikiLeaks objavio stotine hiljada američkih vojnih izvještaja o ratovima u Afganistanu i Iraku kao i  američku diplomatsku komunikaciju.

Američki tužitelji i zapadni sigurnosni dužnosnici smatraju Assangea opasnim neprijateljem države čiji su postupci ugrozili živote izvora navedenih u procurjelim dokumentima.

Izvor: Reuters

About The Author