Kamp medijske pismenosti za mlade u Konjicu

Učesnici će učiti o verifikaciji informacija i o tome šta su to nepouzdane informacije i lažne vijesti te kako provjeriti izvore, ali i o tome kako mediji izvještavaju o različitostima.

Kamp medijske pismenosti za mlade u Konjicu
Foto: Media Centar

Fondacija za razvoj medija i civilnog društva “Mediacentar” u saradnji s nevladinim organizacijama “Naša zajednica” iz Velike Kladuše i “Kvart” iz Prijedora organizira treći omladinski kamp posvećen jačanju medijske pismenosti među mladima koji će se održati od 6. do 10. novembra u Konjicu.

Na Kamp medijske pismenosti mogu se prijaviti mlade osobe iz Bosne i Hercegovine koje imaju od 18 do 30 godina.

Tokom trajanja kampa polaznici će steći osnovna znanja o funkcioniranju medija i specifičnostima bh. medijskog okruženja, ali će se upoznati i s fenomenima kao što su lažne vijesti, verifikacija informacija, te će i sami savladati osnovne vještine produkcije i kreiranja medijskog sadržaja.

Uz pomoć i mentorstvo iskusnog trenerskog tima, učesnici će biti osposobljeni da samostalno i kritički promišljaju o medijskim sadržajima, prepoznaju nepouzdane i neprovjerene informacije, te da i sami razumiju proces nastajanja medijskih proizvoda kao što su tekst, fotografija i infografike.

Učesnici će imati priliku učiti o tome kako mediji funkcioniraju, o značaju medija i osnovnim novinarskim formama, a bit će upoznati i s medijskim izvještavanjem tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, o medijima i ratu te propagandnom novinarstvu.

Učit će o verifikaciji informacija i o tome šta su to nepouzdane informacije i lažne vijesti te kako provjeriti izvore, ali i o tome kako mediji izvještavaju o različitostima.

Za učešće na kampu potrebno je ispuniti aplikacioni formular, a prijave je moguće poslati do 10. oktobra. Broj mjesta za učešće na kampu je ograničen. Organizator kampa snosi sve troškove prijevoza, smještaja i hrane.

Kamp medijske pismenosti održava se u okviru projekta “Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru” koji Fondacija Mediacentar realizira u partnerstvu sa Centrom za demokratizaciju “Naša zajednica” i Centrom za mlade “Kvart”.

Izvor: Medicentar Sarajevo

About The Author