Oni bi da se „prislone“ Amelovom uspjehu

Imamo novca za utrku ko će bolju novčanu nagradu da uruči Amelu, ali nemamo da platimo prijenos trke iz Dohe

Oni bi da se „prislone“ Amelovom uspjehu
Foto: EPA-EFE

Kontinuiranu sistemsku podršku države Amel Tuka nikada nije imao. U intervjuu, 2015. godine rekao je da bi bosanskohercegovački političari „htjeli da se prislone“ njegovom uspjehu, ali im je on poručio da ima ozbiljan dugoročni sponzorski ugovor, i ta kratkoročna davanja nisu mu potrebna. Ipak, otišao je da se fotografiše s njima, išao na prijeme, razgovarao o sistemskim rješenjima, davao značaj institucijama Bosne i Hercegovine. Rekao da sve što radi, radi iz srca.

Odletio je u Dohu.

Veliki broj nas to nije ni znao, jer nas nije bilo briga. Pomno smo pratili i komentarisali političke igrokaze koje nam svakodnevno pripremaju naši političari.

Trčao svim srcem.

Plasirao se u finale i uzeo na kraju srebrenu medalju. Bosanskohercegovačka online zajednica se probudila kada je vidjela njegov uspjeh.  Čestitke su stizale čak i od onih koji veze nemaju o atletici, niti znaju u kojoj je disciplini osvojio medalju. Bitno je da se piše i da se vidi ko su velike patriote. Pored čestitki, tražio se odgovor na pitanje: Zašto javni emiteri nisu prenosili Amelovo spektakularno finale?

BHRT je kao javni emiter morao obezbijediti novac za prijenos događaja koji je bitan za državu i njene građane. Ovo mora biti jedan od strateških ciljeva televizije. S obzirom da ni država nema strategiju i sistemska rješenja, kako za javne emitere tako i za sport, zašto bi ih imao BHRT?

Sport je alat savremene diplomatije i politike.

Kako se bosanskohercegovačka politika svodi na socijalna davanja, oni se nakon uspjeha utrkuju ko će više da pokloni novca od poreskih obveznika sportistima koji su ostvarili uspjeh. U drugim ozbiljnim državama sportisti su ti koji pomažu u socijalnoj pomoći, u izgradnji infrastrukture države, kao što su škole ili druge ustanove od značaja za društvo. Umjesto da Amelu i ostalim sportistima sistemski reguliraju uslove za najbolji trening, odmor, medicinsku i ostalu podršku, u konačnici i taj prijenos na javnim emiterima, oni rade obrnuto. Jer, oni su gospodari naših budžeta i mogu da raspolažu njima kako žele. Kada se na razvoj BiH i korištenje javnih sredstava bude gledalo na drugačiji način, mi ćemo uživati u Amelovom uspjehu kao našem.

Do tada, sem kurtoazne čestitke na Facebooku, Amel od nas neće dobiti ništa, jer smo mi birali ovaj sistem.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author